Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen ziyaretçileri hem akademik bir çalışma ortamına hem de eserlerini tanıttıkları önemli bir serginin hazırlanmasında büyük emeği geçen Dr. Öğr. Üyesi Gülhan Pınarlık ve Öğr. Gör. Gökhan Yıldırım, etkinliği GiTMEDYA’ya değerlendirdi.
Yıldırım: “Bu yıl sergimizi hem kongre hem sergi olarak iki etkinliği bir araya getirerek yapmak istedik ve bugün açılışını yaptığımız kongre açılış programıyla bunu başarabildiğimizi düşünüyorum. Yine sadece bununla da yetinmedik. Biz bu yılki etkinliğimizi yaparken başka üniversitelerle ortak bu işe girişirsek çok daha kalıcı, kabul edilebilen ve daha geçerli bir etkinliğe dönüşebileceğini fark ettik ve bu konuda çalışmış olduğumuz Afyon Kocatepe Üniversitesi, Antalya AKEV Üniversitesi ve bunun yanında Karabük Üniversitesi bize verdikleri desteklerle bunu gayet başarılı bir şekilde sürdürebileceğimizi gösterdiler” dedi. Katılımın çok güzel olduğunu söyleyen Yıldırım, sergideki eser çeşitliliğinin de önemli olduğunun altını çizdi.
Gülhan Pınarlık da bu yıl etkinliğin bilimsel ayağını ortaya koyduklarını ve önemli bir aşamaya geldiklerini söyledi. “Bugün heyecan içerisindeyiz hem kongremizin açılışı hem sergimizin açılışını birlikte yaptık. Bundan önce üç defa sergi açılışı yapmıştık” diyen Pınarlık şöyle konuştu:
“Zanaattan sanata bizim gönlümüzün bir parçasıydı bu sene tabi işin bir bilimsel ayağını ortaya koymak istedik hem kongre hem sergi olarak kurguladık, planladık ve arkadaşlarımızla gerçekten yoğun bir çalışma içerisinde bugünlere kadar geldik. Hem serginin katılımı hem kongrenin katılımı bizi oldukça sevindirdi. Geçmiş yıllarda sergilerimize katılan sanatçılarımız, zanaatkârlarımız yine bu sergide bizleri yalnız bırakmadı ve bunlara birçok üniversiteden de katılımcılar eklendi.”
Uluslararası bir organizasyon haline gelen “Zanaattan Sanata Sergisi”nin aynı zamanda katılımcısı da olan Pınarlık eserlerinde origami sanatından bazı teknikleri uyguladığını söylerken, “Eserimde ben origami teknikleri kullandım. Şimdiye kadar origamiyi bölgesel olarak birçok kıyafet de görmüştük ama ben oldukça basit düşündüm kâğıtla yaptığımız katlamayı direkt olarak kare bir kumaşı katlayıp birleştirerek bu elbiseyi yani katla giy elbise sezonunu açmış olduk” dedi.
Yıldırım ise, eserini nasıl ortaya çıkardığını şöyle anlattı:
“Eserimi yaparken çok net olan ve çok sevdiğim, benim için düşüncelerinin çok anlamlı olduğu Mevlana’dan esinlendim. Çünkü Mevlana benim için herkesi kabul edilebilirliğini, farklılıkları görüp farklılıklara rağmen insanların bir şeylere başarabilmek için çalışması gerektikleri için bir araya gelebileceklerini kabullenmiş bir kişi. Bence onun düşünceleri doğrultusunda ben de bu anlamda ilerlediğim için, gelen öğrencilerimin, gelen sanatçıların ya da çalıştığım insanların hangi dinden olduklarının önemi yok. Çünkü ben işimi yapmakla mükellefim. Öğrencilerimin hangi ırktan olduğunun önemi yok çünkü ben bir makineci bir tekniker ya da bir sanatçı yetiştiriyorsam bu anlamda herkesi kabul edebilmeyi kabullenmeliyim. O yüzden Mevlana’nın bu düşüncesi benim için mesleğimde o kadar irdeleyici bir noktadaydı ki eserimi yaparken de bunu göz önüne koydum. Ve Mevlana’nın asıl benim için önemli olan kısmı, insanların hani yapmacık değil oldukları neyse göründüklerinin de o olması gerektiğidir. Mevlana da bunu o kadar güzel dile getirmişti ki onun sözünden yola çıktım. Filografi denilen sanatla çiviler ve tellerle, normalde filografi iplerle yapılır ama ben bir metalciyim. Metal yönümü ağır bastırarak tellerle işleyip filografi sanatını icra etmeye çalıştım. Tabii yapılan her üründe biliyorsunuz ki sanatsal yanın tarafı zamanında üretile bilirliği ve kullanılabilirliği gerektiğine inanıyorum. O yüzden yaptığım eserde de endüstriye yönelik aydınlatma işini de işin içine katıp LED teknolojisiyle birlikte daha güzel olabileceğini düşündüm.”
Sergide yer alan 143 eserin yer aldığı katalog çalışmasının kısa zaman içinde tamamlanması planlanırken, girişimciler ve akademik camia tarafından dikkatle takip edilen serginin gelecek yıl için nasıl planlanacağı ise 4 üniversite arasında yürütülecek istişare çalışmaları sonucu belirlenecek.
Haber: Ceren Akkuş Fotoğraf: Yunus Ergöl