“Zanaattan Sanata Kongre ve Jürili Karma Sergisi” bu yıl yeniden kapılarını açtı. Etkinliğin sergi kısmında pek çok farklı eserler de yer aldı. Sergide keçe çıkışlı elyaf sanatından, karbon fiberden İHA yapımına kadar zanaat ve sanatı bir arada buluşturan eserler yer aldı.
Bugünden Yarına Gelenek Kalmayacak
Kültür Üniversitesi’nden Öğr. Üyesi Selçuk Gürışık da sergiye ilk kez katılanlardan. Eserlerinin keçe çıkışlı elyaf sanatına örnek olduğunu söyleyen ve 1982’den bu yana bu çalışmaları yaptığını anlatan Gürışık, eserlerinin ilk kez bu etkinlikte sergilendiğini söyledi. Geleneksel sanatların gün geçtikçe önemini kaybettiğini ve genç nesillerin ilgisini çekmediğinden yakınan Gürışık, “Bugünden yarına bir gelenek kalmayacak, biz dünün geleneğini kullanıyoruz. Bunların da yarına gelenek olarak kalma yolunda kapıları açılmalı” diye konuştu.
Özel malzemeler kullanarak yaptığı insansız hava aracı ile sergiye katılan öğretim görevlisi Cahit Bilgi de eseri ile ilgili detayları şöyle anlattı:
“Bizim şu anda ürettiğimiz İHA sıfır kategorisinde giriyor ağırlıktan dolayı aynı zamanda sabit kanat kategorisine giriyor. Ahşap kullanılarak üretilebilir, polimer dediğimiz köpükten üretilebilir ve kompozit kullanılarak üretilebilir. Biz kompozit yöntemlerle ürettik, çünkü diğer yöntemler hobi amaçlı kullanım için üretilir ancak kompozit ciddi bir bilgi gerektirir, profesyonellik gerektirir. Karbon fiber kumaşı kullanarak, epoksi matrisi kullandık, şu an ki sergide Zanaattan Sanata diyoruz, zanaat kısmı burada devreye giriyor. Hiçbir fabrikasyon yok, bildiğimiz karbon kumaşının kalıplarının üstünün mumlayarak karbon kumaşını seriyoruz. Reçineyi sürdükten sonra fırına verip belirle bir kürleme süresini bekledikten sonra İHA şeklini almış oluyor.”
Ürettikleri İHA’yı diğer İHA’lardan ayıran en önemli özelliğin yüzde yüz karbon fiber kumaş kullanılması olduğunun altını çizen Bilgi, elle yatırma yönteminin kullanıldığı ve bunun da ince bir işçilik olduğuna dikkat çekti.
Kadına şiddete: HAYIR!
Sergide dikkat çeken bir diğer eser ise Uşak Üniversitesi öğrencisi Kadriye Manav’ın kadınlara yönelik şiddet olaylarına dikkat çekmek için tasarladığı bir önlük oldu. Çeşitli şekillerde cinayete kurban giden kadınların fotoğraflarının basılı olduğu eser ilgili detayları GiTMEDYA’ya anlattı: “Cinayete kurban giden kadınların fotoğraflarını transfer kâğıdına basarak ütü kumaşa aktardık, önlüğün kollarına isimlerini yazdık, bir arkadaşımız elini boyayıp şiddet uygulanan yerlere önlüğün omuz, kol ve göğüs kısımlarına baskı yaptık. Özellikle fotoğraf baskılarının soluk çıkmasına özen gösterdik ki unutulduğuna dikkat çekmek için.”
Sergide birbirinden farklı 143 eser yer alırken, 3 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayan sergi yoğun ilgi gördü.
Haber: Ceren Akkuş Fotoğraf: Yunus Ergöl - Tarık Kara