Anasayfa / Haberler / Uşak Üniversitesi’nde Coronavirüs Tedbirleri

Uşak Üniversitesi’nde Coronavirüs Tedbirleri

Çin’de 2019’un sonlarına doğru görülmeye başlanan ve oradan da birçok ülkeye yayılan Coronavirüs salgını ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları Uşak Üniversitesi’nde de sürüyor. Bu kapsamda üniversitenin Mustafa Kemâl Paşa Amfi’sinde Coronavirüs Ve Moleküler Epidemiyolojisi adlı konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Karagöz, adeta dünyayı kasıp kavuran Coronavirüs salgınını anlattı.

Konuşmasına salgına neden olan virüs ile ilgili bilgi vererek başlayan Karagöz, “Coronovirüsler; Sars, Mers, Zikavirüs ile aynı aileden. Hepsi Coronavirüs kaynaklı. Ama mutasyona uğrama konusunda farklılıklar var, şu andaki yeni tipte çok hızlı bir şekilde değişim gösterdiği için Sars ve Mersden, diğer Coronavirüslerden çok daha tehlikede. Sars ve Mers gibi hastalıklar, nal burunlu yarasa tiplerinden yeni tip coronavirüsü taşıyorlar” dedi.

Hijyenin ve özellikle de el yıkamanın önemli olduğunun altını çizen Alper Karagöz, Coronavirüse karşı alınması gereken önlemler hakkında ise şunları söyledi:

“Ellerin yıkanması avantaj sağlıyor. Sabun kullanımı önemli Türkiye’de. Sadece bu hastalık için değil. Bir sürü enfeksiyon el yıkamamaktan bulaşıyor. Temizliğe dikkat etmek viral enfeksiyonda en önemli şey. Laboratuarda çalışıyorsanız N95 maskeniz ve gözlüğünüz de olması lazım. Sağlık araçlarında bulunan dezenfektan, yüzde yetmişlik alkol, yüzde onluk çamaşır suyu. Hatta ellerde de yıkadıktan sonra bir yüzde yetmişlik alkol içeren bir ticari ürün olabilir. Bildiğiniz bir alkolü alıp ellerinize sürüp ovun. Birkaç dakika kurumasını sağlarsanız en azından korunmuş olursunuz.”

Coronavirüs salgınına karşı insanların sıvı tüketmesinin önemli olduğunu sözlerine ekleyen Karagöz, virüsün insan vücuduna bulaştıktan sonra geçirdiği evreyi ve bağışıklık sisteminin önemini de şöyle anlattı:

“Virüs organizmanızda bayağı kendine bir yer hazırlıyor. On dört gün sonra yüksek ateşle görülüyor. İlk tedaviye başlandığında hasta eğer bağışıklık sistemi iyi değilse bir anda birkaç gün içerisinde de ölebiliyor. Tabii septomatik tedavi ile kurtula da bilir. Hiç belirti olmadan sağlam da geçirebilir. Eğer çocuksanız ya da yaş düzeyiniz ilerideyse yaşlı gruba giriyorsanız her hastalıkta olduğu gibi bağışıklık sitemini çok kolay bir şekilde bertaraf edebiliyor. Zaten hızlı bir şekilde ortalama elli elli beş yaşlarda da viral enfeksiyondan ölen kişiler var.”

“Coronavirüsün Türkiye’ye girmemesi mümkün değil. İlk girişi bize İran’dan. Çünkü bize en yakın yer İran” Diyen Mikrobiyoloji uzmanı Karagöz, konferansın sonunda katılımcılardan gelen soruları da  yanıtladı. Üniversite diyetisyeni Kaan Can’ın sorusu üzerine Karagöz, Uşak Üniversitesi yemekhanesinde de besinlerin iyi yıkanması ve çalışanların kişisel hijyen kurallarına uymasının virüse karşı en önemli tedbir olduğunu söyledi.

Konferans, Fen Bilimleri Ensitütüsü adına Müdür Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Ayşen Melda Çolak’ın Doç. Dr. Alper Karagöz’e teşekkür belgesini takdim etmesiyle sona erdi.

Haber: Ebru ALTINTAS
Fotoğraflar: Yunus ERGÖL

Göz Atın...

Klasik Müziğin “Türk Ruhu”: Türk Marşı

Uşak Üniversitesi  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü Radyo ve Televizyon Programcılığı programı 2020-2021 yılı mezunlarından Hamide Bayram, RTV atölyesinde Wolfgang Amadeus Mozart'ın bestelediği Rondo Alla Turca isimli Türk Marşını GiTMEDYA öğrencilerine yaptığı sunum ile anlattı.