Anasayfa / Haberler / Genel / Medya Sektörü Kadınlara Mesafeli

Medya Sektörü Kadınlara Mesafeli

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından 2014 Nisan ayında yayımlanan Televizyon Yayıncıları Profil Araştırması görsel işitsel medyanın arka planında kimlerin ne şekilde yer aldığını ortaya koydu. Özellikle Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı ya da emsal bölümlerde tahsil gören öğrenciler için de önemli verileri ortaya koyan çalışma, yüzde 98’lik bir oranla görsel işitsel medyanın en önemli aktörü konumundaki TV’nin arkasındaki şirket yapısı ile yayın, program ve insan kaynakları profilini belirledi.

Veri toplama, veri girişi, analizi ve raporlama süreci Mart – Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen Televizyon Yayıncıları Profil Araştırması, 24 ulusal (karasal), 8 bölgesel (karasal), 140 yerel (karasal) ve 152 uydu ve/veya kablo olmak üzere toplam 324 televizyon yayıncısıyla gerçekleştirildi.

Internet ve telefon üzerinden hibrit bir yöntemle yapılan anketler üzerinden hayat bulan araştırma kapsamında, televizyon yayıncı kuruluşları lisans tipine göre karasal (karasal ulusal I T1, karasal bölgesel – T2, karasal yerel – T3) ve uydu ve/veya kablo yayıncıları olmak üzere sınıflandırıldı.

Türk Medya Sektörü Yüksek Eğitimi Önemsemiyor

Araştırmaya göre; Türkiye’deki yayın kuruluşlarında çalışan kadınların oranı sadece yüzde 34,6 iken, İngiltere’de bu oran yüzde 44’e ulaşıyor. İngiltere’de televizyon endüstrisi üzerine yapılan Skillset (2010) araştırmasına göre İngiliz televizyonlarında çalışanların yüzde 38’i lisans, yüzde 21‘iyse yüksek lisans / doktora mezunu. Türkiye’de lisans mezunlarının sektördeki istihdamı yüzde 44,6’yı bulurken, yüksek lisans/doktora mezunları ise sadece yüzde 4,7 oranında kalıyor. Türk yayın kuruluşlarında çalışan ön lisans mezunları ise yüzde 16,8’lik bir bölümü oluştururken,  lise mezunlarının oranı yüzde 28,4 ve ortaokul ve altında mezuniyeti bulunanların oranı ise 5,4.

Türkiye’deki görsel işitsel sektörde kadın ve erkek personelin yoğun olarak hangi alanlarda çalıştığını da gösteren araştırmanın sonuçları ise kadınları adeta çileden çıkartacak nitelikte. Zira kadınlar eşitliği sadece spikerlik alanında sağlayabiliyor.

KADIN-ERKEKYukarıdaki tabloya bakıldığında özellikle teknik ve ağır kabul edilebilecek nitelikteki alanlarda kadınların istihdamında ciddi bir fark var. Bu durum, hem kadınların ilgili alanlara yeterince yönelmemesi ve işyeri koşullarının gerekleri nedeniyle beklenenden çok sınırlı kalmış görünüyor. Beyaz ve mavi yakalı olarak sınıflandırılacak olursa, sektörde kadınların ağırlıklı olarak masa başı görevlerde daha etkin oldukları ortaya çıkıyor. (GiTMEDYA Haber Merkezi)

Kaynaklar:

RTÜK – Televizyon Yayıncıları Profil Araştırması 2014

MediaCat, Screen, Yeni Yayın Dönemi Özel Eki – Ekim 2014

Göz Atın...

Kulakların Pasının Silindiği Fasıl

Uşak Neva Musiki Derneği, Kürdîlihicazkâr Fasıl ve Beraber Solo Şarkılar adlı konser programını Atatürk Kültür …