Söyleşiye eğitim hayatından bahsederek başlayan Kaya, Mersin Anadolu İletişim Lisesi’ni bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi RTV Bölümü’nden mezun olduğunu, iş hayatına ise üniversite stajını da yaptığı ART (Avrasya TV)’de başladığını söyledi. “İlk dokuz ay sigortasız ve herhangi bir ücret almadan basın departmanında değil standart işçi olarak çalışmaya başladım” diyerek sektöre girerken yaşamış olduğu sıkıntılı süreci anlatan Kaya, sözlerine öğrencilerin staj yaptıkları dönemde çevre edindiklerini, mesleki anlamda işi öğrenmeye başladığını ve iletişimini güçlendirdiğini ekledi.
Kaya, öğrencilere sektörde öne çıkmaları için tavsiyelerde de bulundu: “İş hayatında sadece mesleki donanım değil aynı zamanda kişinin ahlaki olarak da sektöre uygun olması, kişiyi öne çıkaracak unsurdur. Ayrıca bir basın mensubunun hızlı ve girişken olması da bu meslek için önemlidir. O yüzden staj zamanında kendinizi ispat etmeniz çok sizin iş bulabileceğiniz anlamına gelmese de güzel referanslar elde etmeniz için büyük bir fırsattır. Bu fırsatları elinize geçer geçmez çok iyi kullanmalısınız” dedi.
“Bu işi Yapabilen Yapar, Okuyan Değil!”
Sektöre dair “Şu an sektörde iletişimden mezun olmayan aksine farklı alanlardan gelen kişiler de çoğunlukta, bu da bu işin eğitimini gören kişilerin işini daha da zorlaştırır” ifadelerini de kullanan Kaya, söyleşide sektörde yaşadıklarından derlediği görüntülerden örnekler izleterek hem yapılan hatalara dikkat çekti, hem de yaşanabilecek zorluklara karşı nasıl davranılması gerektiğini anlattı. Verdiği örnekler ile öğrencilere önemli bilgiler aktaran deneyimli Ankara habercisi, Ankara’da muhabirlik yapmak ile diğer bölgelerde habercilik yapmak arasındaki farklara da değindi.
Alanda çalışan habercilerin sürekli çeşitli zorluklarla baş etmesi gerektiğini belirten CNN Türk muhabiri Kaya, “Hiç beklemediğiniz anda, hiç beklemediğiniz bir nedenle yine hiç beklemediğiniz tepkilerin odağı olabilirsiniz. O yüzden ağzınızdan ya da kaleminizden çıkan her kelimeyi özenle seçmek zorundasınızdır. Bu meslek, hataya çok fazla yer olmayan, tahammülü olmayan bir meslektir” diye konuştu.
Öğrencilere haberciliğin bir yaşam tarzı haline geldiğini anlatan Ünal Kaya, mesai kavramının bu meslek için çok da geçerli olmadığını, olamayacağını hatırlattı. Ansızın yaşanan bir gelişme karşısında mesai anlayışı içinde hareket edilemeyeceğini ifade eden Kaya, Ankara Garı, Ankara Merasim Sokak saldırılarında ve 15 Temmuz gecesi şahit olduğu dehşet dolu olayları bir haberci refleksi ile nasıl yaşadığını ve haberleştirdiğini de anlattı.
“GiTMEDYA, RTV İçin Büyük Şans!”
GiTMEDYA’nın, Radyo Televizyon Programcılığı öğrencileri için çok büyük bir şans olduğunu da vurgulayan Kaya, öğrencilerin henüz okuldayken uygulama imkanı buldukları bu mecrayı yoğun ve etkili kullanmaları gerektiğinin de altını çizdi. Bazı üniversitelerde de benzer yayın çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Kaya, öğrencilerin sürekli üretim yapmalarını ve üretilen bu işlerin GiTMEDYA’dan yayımlanmasının önemine işaret etti. CNN Türk Muhabiri, konuşmasını bitirdikten sonra ise öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Söyleşi sonrasında Ünal Kaya’ya bölüme ve öğrencilere verdiği destek ve yaptığı katkılar nedeniyle bir teşekkür plaketi takdim edildi.
HABER-FOTOĞRAF: Şehriban KALDAN