Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü GiTMEDYA, önemli bir projede daha görev aldı. Bölüm öğretim elemanı ve öğrencileri, T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün verdiği destek ile Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ankara Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi, Bayburt Valiliği, Bayburt Belediyesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KUDAKA, Uşak Üniversitesi, Azerbaycan Hazar Üniversitesi, Semerkant Devlet Üniversitesi, Türk-Kazak Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi, Kazakistan El Farabi Üniversitesi ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi gibi kurumların işbirliğinde “Uluslararası Unutulan Sözler Hayat Bulsun Dede Korkut İzinde Sözünde” projesine katıldı.
Proje’nin belgesel çekimlerini gerçekleştiren Öğretim Görevlisi Hakan Cem Işıklar, Uğur Zehir, Ali Araz, Emil Aliyev ve Tarık Kara Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’da yaklaşık 20 bin km yol yaparak çalışmalarını gerçekleştirdi. Proje kapsamında aralarında öğrenci, öğretmen ve öğretim elemanlarının da bulunduğu 22 kişilik heyete eşlik eden belgesel ekibi, çekimlerine Türkiye’de başladı.
Selma Köseoğlu’nun yürütücü olarak görev aldığı projenin danışmanlığını ise Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nden Prof. Dr. Üçler bulduk yürüttü. Özellikle geçilen etaplarda yaptığı açıklama ve anlatımları ile Dede Korkut hazinesinin anlaşılmasına büyük katkı sağlayan Bulduk ile çeşitli mekanlarda gerçekleştirilen röportajlar, Türkiye’den Orta Asya’ya kadar devam etti.
Projenin ilk etabını kapsayan Bayburt ve Trabzon’da gerçekleştirilen çekimlerin ardından Gürcistan’a geçen ekip, Kutaisi ve başkent Tiflis’de çalışmalarını sürdürdü. Dede Korkut hikayelerinde adı geçen yer ve olaylara ilişkin detayların görüntülenmeye çalışıldığı Azerbaycan’ın Gence kenti ile Ağstafa ve Qazak’ta da önemli çekimler gerçekleştirildi. Bakü’den Kazakistan’ın Kuryk limanına 24 saat süren deniz yolculuğu ile geçiş yapan proje ekibi, karayolu ile Özbekistan’a geçti.
Emir Timur’un manevi varlığını tamamıyla yansıtan tarihi Hive, Buhara ve Semerkant kentlerinde yapılan çekimleri müteakip, başkent Taşkent’e varıldı. Özbekistan`ın başkenti Taşkent’ten, Kazakistan’ın Türkistan kentine geçen proje ekibi Türkistan’da incelemelerini sürdürürken, belgesel ekibi de yaklaşık 500 km uzaklıktaki Kızılorda bölgesinde yer alan Dede Korkut Müzesi’ne gitti. Müze çekimlerinin ardından müzenin bulunduğu yerin yakınlarından geçen Siri Derya kıyısında kaybolmaya yüz tutan Dede Korkut mezarında da çalışma yapan ekip, Türkistan’a geçerek Hoca Ahmet Yesevi Türbesi’nin çekimlerini tamamladı.
Kazakistan’ın eski başkenti ve halen ülkenin önemli merkezlerinden biri olan Almatı’da El Farabi Üniversitesi’nin Dede Korkut Müzesi’ni, “Altın Elbiseli Adam”ın bulunduğu “Esik Kurganı” da görüntüleyen belgesel ekibi, son olarak Kırgızistan’a geçti. Tanrı Dağları ve Issık Göl çevresinde yapılan çekimlerin ardından dönüş maratonu başladı. Proje ekibi ile birlikte uzun süren zorlu bir yolculuğun ardından ülkeye dönen GiTMEDYA ekibi önemli bir projenin en kritik sorumluluklarından birini üstlenerek kurgu ve montaj çalışmalarına başladı.
Haber ve Fotoğraflar: GiTMEDYA Haber Merkezi