Geleneksel Uşak Sanatı 160 Yıllık Mekanda Yaşatılıyor
Uşak Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak hizmete açılan 160 yıllık Dokur Evi’nde, Uşak’ın en önemli simgelerinden olan halı dokumacılığı yaşatılmaya devam ediyor. Halen İş-Kur, Halk Eğitim Merkezi ve Uşak Belediyesi’nin işbirliğiyle “Uşak Belediyesi Dokur Evi Geleneksel El Sanatları Halıcılık Merkezi” adı altında düzenli kurslar veriliyor.
Dokur Evi’nde 5 yıldır devam eden meslek edindirme kurslarına Uşaklı bayanların ise ilgisi büyük. İş-Kur’un kişi başı günlük 20 TL’dan destek verdiği kursa 17-64 yaş arasındaki bayanlar katılabiliyor. En az 4 aylık eğitime tabii tutulan Uşaklı bayanlar, eğitim sonunda sınav sürecinden geçiyor. Sınavlarda başarılı olanların yüzde 20’sine ise istihdam garantisi veriliyor.
Halk Eğitim Merkezi’nin görevlendirdiği Usta Öğretici Ayşe Cingöz gözetiminde verilen eğitiminde geleneksel halı dokuma sanatı öğretiliyor. Kursiyerler halıları dokurken farklı desenlerden, motiflerden yararlanıyor. Yöresel, Sapanlı, Köşeli, Köşe Yıldız, Yaprak, Bulutlu, Göbekli ve Çiçekli Uşak Halıları gibi isimlendirilen çalışmalar da özellikle en çok ilgi çekenleri oluyor.
Metre Karede 89 bin 600 İlmek
Uşak Belediyesi adına Dokur Evi’nin sorumluluğunu üstlenen Tekstil Yüksek Mühendisi Ayşe Ceran Uçar, Dokur Evi’ne dair tüm ayrıntıları G i T M E D Y A’ya anlattı.
Yaklaşık 1 ayda 1 halı dokunduğunu belirten Uçar, halıların metrekare maliyetinin 810 TL’yi bulduğunu söyledi. Meşhur Uşak Halılarının nasıl dokunduğunu da açıklayan Uçar, “Mevcut 20 dokuma tezgâhımızda makas, bıçak, bağların sağlamlaştırılması için de kirkit kullanılıyor. Halılarımızın 10 santimetresinde 28 ilmek, yükseklik olarak ise 10 cm’de 32 sıra var. Bu demek oluyor ki metre karede 89 bin 600 ilmek var” dedi.
Uşaklı bayanların dokumacılığa karşı ilgisinden memnun olduğunu da söyleyen Ayşe Ceran Uçar, “Halılarımız yüzde yüz yün ve doğal kök boyadan yapılıyor. Bu bizim için önemli. Çünkü Türkiye’de artık gerçekten yüzde yüz kök boya çalışan yok. Atkı, ilmek ipi ve çözgüsünün yüzde yüz yün olduğunun bilinmesi bizim için çok önemli” diye konuştu.
Kursiyerlerin dokuduğu halıların bir kısmı Uşak Belediyesi’ndeki sergi salonunda meraklıları için sergileniyor. Uşak’ın tarihini ve geleneğini en güzel şekilde yaşatmak için faaliyet gösteren Dokur Evi, otantik halı, kilim dokumacılığının yanı sıra, resim sergileri ve TV programlarının çekimleri gibi birçok kültürel ve sanatsal etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.
(Haber-Fotoğraf: Ebru KOZAK)