Bahar Alerjisi için Uzmanlar Uyarıyor
Baharın tüm güzelliğinin yanında çoğumuza sıkıntılı günler yaşatan bahar alerjisinden korunmak için ne gibi önlemler almalı, nelerden uzak durmalıyız? Bahar alerjisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri tam da doğanın canlanmaya başladığı şu günlerde Op. Dr. Metin Erdinç anlattı.
Bahar alerjisinin ne olduğunu ve nasıl ortaya çıktığını ayrıntıları ile G i T M E D Y A’ya anlatan Erdinç, vücudun savunma mekanizmasının harekete geçmesine bağlı olarak tıbbi olarak alerjik rinit diye tabir edilen rahatsızlığın ortaya çıktığını söyledi. Erdinç, “Bahar alerjisi, mevsimsel veya yıl boyu süren bir alerji reaksiyonu olarak ortaya çıkar. Vücudun bir bağışıklık sistemi vardır. Dışarıdan gelen her şeye karşı bizi korur savunur. Bazen de dışarıdan gelen zararlı maddeler vardır, vücut bu zararlı maddeler olmadan da reaksiyon verebilir, reaksiyon verince de bu tür alerjik olaylar meydana gelebilir, bu da bahar nezlesi olarak tanımlanmakta. Dışarıdan gelen zararlı olmayan maddelere karşı da aşırı duyarlılık reaksiyonu verdiği için alerji olur. Hayatı tehdit eden ya da kötü bir hastalık değildir. Bahar nezlesi özellikle baharda ağaçlardan çıkan çiçeklerden dökülen polenlere bağlı oluşan mevsimsel alerjilerdir” dedi.
Alerjiyi Tetikleyen Çok Sayıda Madde Var
Doğada alerjiyi tetikleyen çok sayıda maddenin olduğunu hatırlatan Erdinç, bu unsurların en önemlilerinin de akarlar, tozlar, çiçekler, çimenler, bazı ot türleri, parfüm ve kokular içindeki kimyasal maddeler, tüylü maddeler, kedi, köpek, kuş gibi hayvanlar olduğuna dikkat çekti. Vücudun bu unsurlardan bazılarını yanlış ve zararlı bir madde gibi algılayabildiğini ve reaksiyon gösterdiğini belirten Metin Erdinç, rahatsızlığın belirtilerini şu şekilde açıkladı;
“Bazen yıl boyu bazen de mevsimsel olur. Mevsimsel alerji bahar ve sonbahar aylarında olur. Burun akıntısı, burunda kaşıntı, damakta kaşıntı, gözlerde kaşınma, sulanma, bazen nadirde olsa baş ağrısı yapabilir bu tür bulgular varsa bahar alerjisi rahatça fark edilebilir.”
Erdinç, yapılan kan ve solunum testleri ile alerjinin kaynağının tespit edilebileceğini vurgulayarak, “Neye karşı alerji olduğumuzu bilirsek ondan kaçınmak en güzel tedavi yöntemi olur” dedi. Yıl boyu süren bir alerjiler için belli ilaçların kullanıldığını söyleyen Erdinç, “En önemli korunma yöntemi alerjik maddelerden kaçınmaktır. Tozlu ortamlarda bulunulmamalı özellikle bahar mevsiminde polenlerin açtığı dönemde dışarıda fazla dolaşılmamalı. Ev içerisinde bitki ve çiçekler bulundurmamaya, evde en çok kullanılan çamaşır suyu tuz ruhu deterjan gibi kimyasal maddelerden uzak durmaya özen gösterilmeli. Ayrıca kedi, köpek, kuş gibi hayvanların tüylerinde de alerjenler var. Bunlardan da uzak durulmalı. Yünlü, kuş tüyü yastıklardan uzak durulmalı, gerekirse evde halı bile bulundurulmamalı. Çünkü temel amaç, alerjen maddelerden kaçınmak” şeklinde konuştu.
(Haber: Ayşe YİĞİT – Fotoğraflar: Ebru KOZAK, H.C.I.)