Anasayfa / Haberler / Üniversite / "Yapay Zeka ve Matematik"

"Yapay Zeka ve Matematik"

Uşak Üniversitesi Matematik Topluluğu, Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Utku Köse’nin konuşmacı olarak katıldığı ‘Yapay Zeka ve Matematik’ konulu bir seminer düzenledi. Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Sibel Hişmanoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere özellikle Matematik Bölümü öğrencileri katıldı. Yapay zekanın matematiksel alt yapısını ve yapay zekanın temel düzeyinin anlaşılmasını amaçlayan topluluk, seminerde yapay zeka nedir?, Yapay zeka neden önemlidir?, Yapay zeka’da matematiksel temellere bakış gibi soruları tartıştı.

Son yıllarda oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlayan yapay zekanın, aslında matematiksel basit temellere dayandığını anlatan konuşmacı Köse, “Dışarıdan bakıldığında karmaşık bir yapı olarak düşünülüyor. Ancak ortaya çıkan mekanik sistemlere baktığımızda, John McCarthy tarafından ilk kez yapay zeka terimi kullanıldıktan sonra bu süreç çorap söküğü gibi geliyor” dedi. Yapay zekâ çalışmalarının insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek bunların benzeri yapay yönergelerine yönelik olduğuna değinen Utku Köse, sunumun sonunda öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

Bazı fotoğraf makinelerinde bulunan gülen yüz algılama sisteminin, yapay zeka örneği olarak kabul edilip edilemeyeceği yönündeki soruyu yanıtlayan Köse, “Evet yapay zeka örneğidir. Hatta Facebook’ta yüklediğimiz fotoğraflarda da yüz algılama sistemi vardır. Yine telefonlarda elimizin hareketiyle çekim yapabiliyoruz. Tüm bunlar yapay zekaya örnektir.” diye konuştu. Hesap makinelerinin ise yapay zekaya örnek olamayacağını savunan Köse, “Zaman anlamında hızlı bir sonuca ihtiyacınız varsa rutin belli bir algoritma varsa bu yapay zekaya girmeyebilir. Örneğin çok yüksek sayıda kökleri olan ve klasik bilimsel hesap makinasıyla veya matematiksel yöntemlerle bile çözemediğimiz bir problem düşünün, bunları sezgisel yöntemlerle çözüyoruz. Deneme yanılmalarla çözüme yaklaşıyoruz. Yapay zeka sayesinde kısa sürede buluyoruz” dedi. 

Öğretim Görevlisi Köse, yapay zekanın özellikle oyunlar, otomatik teorem, ispatlama, doğal dil anlama ve çeviri, şekil tanıma, robotik bilgi tabanlı sistemler, makine sistemleri, bilimsel buluşların modellendirilmesi gibi alanlarda kullanıldığını vurgulayarak, yapay zekanın bilgisayarların gelişmesinden sonra yaygınlaştığını belirtti.

(Haber: Mustafa TİBİDİK Editör: Ebru KOZAK)

Göz Atın...

Üniversitelerde Yeni Dönem

Aylar sonra Uşak Üniversitesi öğrencileri kampüse dönüyor. Geçtiğimiz dönemi uzaktan eğitimle tamamlayan üniversitelilere, GiTMEDYA yeni dönemden beklentilerini sordu.