Türk-İş bünyesinde altmış altı bin üyesiyle dördüncü büyük sendika olarak faaliyet gösteren Koop-İş Sendikası, Türkiye’de bir ilke imza atarak yabancı konfeksiyon mağazalarından H&M ile toplu İş sözleşmesi imzaladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yapmış oldukları toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi müracaatı olumlu sonuçlanan sendika, H&M ile yaklaşık 5 ay süren görüşmeler yaptı. Yapılan bu görüşmelerde uzlaşmaya varılamayınca Koop-İş üyesi H&M çalışanları, grev kararı aldı. Koop-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ümit Başyayla da konu ile ilgili detayları GiTMEDYA’ya anlattı. Sendikanın alışveriş merkezlerindeki örgütlenmesi ile ilgili bilgi veren Başyayla şöyle konuştu; “Alışveriş merkezlerindeki örgütlenmemiz ilk olarak PRAKTİKER adlı mağaza ile başlamıştı. Bu mağaza Türkiye’den çekilme kararı alınca, İKEA adlı yapı market çalışanları arasında uzunca bir süre sonunda örgütlenerek başarı elde ettik. Ama son dönemlerde, e-devlet üzerinden üyeliklerin kolay olması, örgütlenmelerde de kolaylık yarattı. İKEA’ da altı yılda yaptığımızı, H&M’de bir yılda tamamladık. Bundan sonraki üyelikler bizim için çok önemli. Türk İş Başkanı Ergün Atalay, alışveriş merkezlerinde çalışan arkadaşlarımız için hep şunu söyler; ‘Yerüstü Madencileri’. Çünkü bu arkadaşlarımız hep madenlere benzettiğimiz alışveriş merkezlerinde, haftada altı gün çalışıyorlar. Biz de bu çalışma süresini beş güne indirmek için uğraştık ve çalışanların aileleriyle daha çok vakit geçirmelerini sağlamak istedik. Tabi biz burada ilk olmanın gururunu yaşıyoruz, bundan sonra alışveriş merkezlerinde ve giyim mağazalarında bu süreci devam ettirmek istiyoruz, bunun için mağazalarla görüşmelere başlayacağız”.
Sendikacılık konusunda insanların yeterince bilgi sahibi olmadığını da söyleyen Başyayla, bu konunun Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına girmesi gerektiğinin altını çizdi ve insanların çalışma hayatlarını, haklarını, iş kanunlarını bilmelerinin önemini vurguladı. Türkiye’de işletme açan birçok yabancı mağazanın hiçbir sendikayla sözleşmesi olmadığını söyleyen Başyayla, H&M çalışanlarını da kararlı duruşlarından dolayı tebrik etti.
Bu tür işyerlerinde çalışanların sendika konusunu araştırmalarını isteyen Koop-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ümit Başyayla, “Türkiye’de tüm iş yerlerini sendikalaşmaya davet ediyoruz. Bu konuda korkacak bir şey yok, herkes özgürce üye olabilir. Sendika bir şemsiye gibidir açıldığı zaman bütün herkesi güneşten yağmurdan kardan çamurdan korur” dedi. H&M ve Koop-İş arasında “Toplu İş Sözleşmeleri” için yapılan toplantılarda otuz altı maddede anlaşma sağlanırken, sözleşmenin en önemli maddeleriyle ilgili talepler kabul edilmedi. Bunun üzerine resmi arabulucu aşamasına geçilmesi de uzlaşma sağlamazken, grev kararı kaçınılmaz oldu.
Toplu iş sözleşmesinin 01.06.2019 – 31.12.2021 tarihleri arasında yürürlükte kalması kabul edilirken, H&M mağazalarında çalışanların tümüne haftada iki gün tatilin verilmesi kabul edildi. Ücret zamları ile ilgili düzenlemelerin de gerçekleştirildiği sözleşmede, yemek yardımları, yıllık ikramiye, sosyal yardımlar, çocuk yardımı, primler, yabancı dil primi, ulaşım yardımı, eğitim yardımı, bayram haçlığı, kıdem tazminatları ve ücretli sosyal izinler gibi konularda çalışanlar lehine iyileştirmeler yapıldı.
Haber: Ceren Akkuş - Fotoğraf: Şehriban Kaldan