Anasayfa / Haberler / Üniversite / Uşaklı Yarenler (ÖZEL HABER)

Uşaklı Yarenler (ÖZEL HABER)

Uşaklı Yarenler

(ÖZEL HABER)

(GiTMEDYA HABER MERKEZİ – Haber: Ali ARAZ, Fotoğraflar: İlyas DEMİRTAŞ-B. Burcu BİLECEN)

Baltalı Köyü Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’ne bağlı olarak kurulan Yaren Topluluğu rutin çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Çalışmalar kapsamında bir araya gelen her kesimden katılımcı gerek sazları, gerekse söz ve ikramları ile sıcak bir ortam yaratıyor.

Yaklaşık 15 yıl önce pek çok imkânsızlığın içinde kurulan dernek ve 7 yıldır aktif olarak Uşak’ın kültür sanat varlığına doğrudan katkı sağlayan yaren heyeti, son üç yıldır belediyenin restore ettiği İslamoğlu Kültür Evi’nde faaliyet gösteriyor. Müzik öğretmeni Arif Kahraman’ın şefliğinde Mehmet Gündüz, Mustafa Dalkıran, Selçuk Erim ve Ramazan Gün gibi önemli yerel sanatçılardan oluşan saz heyeti de hummalı bir çalışma içinde bulunuyor.

Her yıl dernek tarafından düzenlenen Baltalı Yaren Gecesi etkinliğinin provalarını yapan saz heyetine, Uşak’ta yaşayan ve çeşitli kesimlerden gelen koro ve solistler eşlik ediyor. Hazırlıklar kapsamında İslamoğlu Kültür Evi’nde bir araya gelen yerel sanatçılar yörenin en seçkin türkülerini seslendirerek, geleneksel oyunlar oynuyor. Verilen aralarda ise tatlı sohbetler yapılıyor, fıkralar anlatılıyor.

G i T M E D Y A’ya konuşan Dernek ve yaren heyetinin başkanı Ahmet Aydın, Uşak’ta bir yaren topluluğunun eksikliğini gördüklerini belirtirken, kurulan yaren heyetinin Uşak kültürünün yaşatılması için önemli bir rol oynadığının altını çizdi. Faaliyetler hakkında bilgi veren Aydın, “Bizim derneğimizde ön plana Türk halk müziğini, Uşak folklorunu, yöresel kıyafet ve yemeklerimizi çıkarmaya çalışıyoruz. Her kesimden insanımız bu heyete katılıyor. Öğretmen var, mühendis var, işçi var, memur var. Genellikle aileler ile birlikte bu etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Zira bu girişim Uşak’ta büyük bir ihtiyaçmış. Biz bu çalışmalara başlar başlamaz büyük ilgi gördü. Yaren kültürü dost, arkadaş, sırdaş demektir. Biz bu topluluk sayesinde bu hazzı doyasıya yaşıyoruz. Tabii yarene katılmanın bazı şartları var. Çok katı kurallar değil bunlar. Sadece devamlılık gerekiyor. Her yıl eylül veya ekim ayında başlayan yaren toplantılarımız, nisan ayının sonuna kadar devam ediyor. Çalışmalarımızı da bu süreçte gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

22 Şubat Pazar Günü Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek 7. Geleneksel Baltalı Yaren Gecesi ile ilgili ayrıntıları da paylaşan yaren başkanı Aydın, “Etkinliğimiz Kültür Merkezi’nin girişinde halkımızı karşılamamız ile başlayacak. Yöresel kıyafetlerini giymiş olan yarenlerimiz bu sırada keşkek, etli nohut, tarhana gibi yöresel ürünlerimizi ikram edecek.  Programda ise 1 buçuk saat sürecek Türk halk müziği konserimiz gerçekleştirilecek. Konserde 10 solistimiz ve koromuz yöresel türkülerimizi seslendirecek, âşıklarımız atışacak ve yaren ekibimiz 3 farklı yöre oyunu ile davetlilere gösteri sunacak. Vatandaşlarımız gecemize ücretsiz olarak katılabilecek.” dedi.

Ahmet Aydın, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik’e de bir çağrıda bulunarak, kendisini Yaren Ağası seçmekten büyük mutluluk duyacaklarını vurguladı.

Baltalı Köyü Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yaren Topluluğu’nun şefliğini yapan Arif Kahraman ise aileleri ile birlikte katıldıkları yaren topluluğunun yıl boyu sürdürdüğü çalışmaların meyvesini Yaren Gecesi’nde Uşaklılara sunduklarını söyleyerek, “Tamamen amatör arkadaşlarımızdan kurulu heyetimizi yönlendiriyorum, onlara oyunlar, türküleri ve hikayelerini öğretiyorum. Böylece ortaya saf ve temiz bir ürünün çıkmasını sağlamaya çalışıyorum. Bunu başardığımıza da inanıyorum. Bu sene de güzel bir konser olacak diye düşünüyorum. Bu amatör arkadaşlarımız ile çok güzel işler yapıyoruz burada. Bunu ısrarla yapmamızın nedenlerinden biri de memleketimizin bunlara sahip çıkması, bunları kaybetmemesi. Çünkü sanat ve kültür, bir toplum için olmazsa olmaz şeylerdendir. ” diye konuştu.

Gençlerden umutlu olduğunun altına çizen Kahraman, “Gençler, doğru yapılan geleneksel müziği gördüklerinde oraya koşuyorlar. Onları her zaman el üstünde tutmaya, ön plana çıkarmaya gayret ediyorum.” dedi.

Yaren heyetinin yaşça en küçük üyelerinden 17 yaşındaki Seval Aydın ise söylediği türküler ile dinleyenleri adeta büyüledi. Yaren heyetinin çalışmalarına solist olarak katkı sağlayan Aydın da G i T M E D Y A’ya şöyle konuştu;

“İnsanların geçmişini unutmaması ve geleceğini ona göre şekillendirebilmesi için türkülerden örnek almalı, haz almalı. Çünkü çoğu şey yaşanmış ve gerçek kültürümüzü taşıyan şeyler. Ben dedemden, anneannemden, babamdan hep türkü dinledim. Şimdi de ilgim ona karşı daha çok. Umarım değerlerimiz kaybolmadan farkına varırız.”

 

Göz Atın...

SBMYO 2024 Mezunlarını Verdi

Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda eğitim hayatını tamamlayarak 2023-2024 eğitim-öğretim yılında mezun olmaya hak …