Uşak Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, Fen Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Yabancı Diller Topluluğu ve Filoloji Topluluğu’nun ortak düzenlediği “Sigara Bağımlılığı ve Gençlik” konulu konferans, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mustafa Kemal Paşa Amfisi’nde gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Berberoğlu, sigaranın insan hayatına etkileri ile ilgili konuştu.
Berberoğlu, tütün mamulleri kullanımına başlama nedenlerini TÜİK verileriyle açıklarken, gençlerin tütün mamullerine başlama nedenlerinin başında yaklaşık yüzde 33 gibi oldukça yüksek bir oranla arkadaş çevresinin geldiğini söyledi. Kalan nedenler arasında ise yüzde 25 ile sigara içenlere özenmek, yüzde 20 ile tadını merak etmek geldi.
Ufuk Berberoğlu şöyle devam etti:
“Ebeveynler çok önemli sigaraya özendirme noktasında. Öğretmenleriniz, arkadaşlarınız, sporcular, bayılarak dinlediğiniz sanatçılar, sizin çok beğendiğiniz kişiler toplum karşısına zararlı bir maddeyle çıkınca affedemiyorum. Lider konumundaki kişiler de keza öyle. Çünkü bu insanlar rol model alınan insanlar. Ben hatırlıyorum eskiden, şimdi tabi toplumsal duyarlılık noktasında geliştiğimizi düşünüyorum ama eskiden futbol maçı seyrederdim. Şahit olurdum yedek oyuncu sigarasını söndürüp sahaya inerdi. Şimdi böyle değil. Bırakın saha kenarında özel yaşamında bile tanınan şahsiyetler zararlı maddelerle gündeme gelmek istemiyor, çekiniyorlar. Toplum bilincimizin de bu seviyede olması lazım. Örnek alınma potansiyeline sahip olan insanların daha dikkatli davranması gerekiyor”.
Sigara içenlerin eğlence, ödül, zevk verici bir araç, boş zaman geçirmeyi kolaylaştıran, öğrenmeye ve gevşemeye yardımcı olan, sıkıntıyı azaltan büyük bir destek olarak tanımladığı bağımlılık nedenlerini değerlendiren Prof. Dr. Berberoğlu, bunların tam aksine sigaranın; beynin kimyasını değiştirdiğini, yarattığı etki ile depomin salınımını arttırdığını, bunun sonucunda da uyarıcı ilaçlar, amfetaminler veya kokain kullanımındakine benzer semptomların vücutta açığa çıktığını belirtti.
Dünyada sigara içen 1.5 milyar kişi olduğunun tahmin edildiğini belirten Berberoğlu, bağımlılığın önüne geçilmezse 2025 yılında bu sayının 1.7 milyar kişiyi aşacağını dile getirdi. Tütün kullanımına her zaman dikkat kesildiğini ve konuyu çok önemsediğini vurgulayan Berberoğlu, sigara bağımlılığına “Dur!” dedi.
Haber: İmran Baran Fotoğraf: Onur Bal