RTV Öğrencilerinin Dikey Geçiş Rehberini GiTMEDYA Hazırladı
Ön lisans düzeyinde eğitim-öğretim veren okulların öğrencilerini yakından ilgilendiren Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları Mayıs ayında yapılacak. Sınav ise Temmuz ayının 26’sında Türkiye genelinde 17 farklı sınav merkezinde ve KKTC’de gerçekleştirilecek. Fakat öğrenciler tüm sınav telaşlarının arasında bir de tercih kararsızlığı yaşıyor. GiTMEDYA bu kez de görsel-işitsel teknikler ve medya yapımcılığı adı altında faaliyet gösteren meslek yüksekokulu bölümlerinin RTV programcılığı programlarında öğrenim gören öğrenciler için dikey geçiş sınavının ayrıntılarını araştırdı.
Bir radyo televizyon programcılığı programı öğrencisinin DGS sonrası geçiş yapabileceği 22 vakıf ve 21 devlet olmak üzere 43 ayrı üniversitede toplam 134 lisans bölümü bulunuyor. Bu bölümlerde RTV öğrencilerine 2014 yılında toplam 2046 kontenjan açılırken, bu sayının sadece 571’ini devlet üniversiteleri karşıladı. Yeni açılan iletişim fakülteleri ile birlikte 2015’de daha da artması beklenen bu kontenjanlar, RTV programcılığı öğrencileri başta olmak üzere benzer programlardan mezun olan ve olacak öğrenciler için de daha yüksek şans anlamına geliyor.
2015 yılı DGS’de toplam 120 soru yer alacak. Bu soruların 60’ı sayısal, kalan 60’ı da sözel sorulardan oluşacak. Sınavın süresi 140 dakika olacak. 2014 DGS’ye başvuran öğrenci sayısı 224 bin 627 olurken, sınava 205 bin 240 öğrenci girdi. Sınava giren öğrencilerden 99 bin 46’sının sayısal, 52 bin 11’inin sözel ve 78 bin 926’sının da eşit ağırlıklı puanı hesaplandı. Buna göre görsel işitsel teknikler ve medya yapımcılığı bölümü mezunu öğrenciler sözel puan için yarışan yaklaşık 50 bin öğrencinin arasında yer aldı. Devlet üniversitelerinin ilgili fakültelerinde bu öğrencilere yönelik açılan yaklaşık 600 kişilik kontenjan için bin 500 ila bin öğrenci yarışacak. Türkiye’deki özel ve devlet üniversitelerinde yaklaşık 35 GiTMEDYA RTV programı bulunuyor. Bu programların 18’i devlet üniversitelerinde eğitim ve öğretimlerine devam ediyor.
Ancak halihazırda yaklaşık 2 bin öğrencilik kontenjana sahip bulunan GiTMEDYA RTV programlarından mezun olan her öğrenci, DGS’ye müracaat etmiyor. Bu nedenle yarışacak öğrenci sayısı daha da azalıyor. Ancak bu durumda aşağıda belirtilen lisans bölümlerine DGS ile geçiş yapabilecek diğer programların öğrencilerinin de hesaba katılması gerekiyor. Halkla İlişkiler, Medya ve İletişim, Basım Yayım Teknolojileri ve benzeri programlardan da en az 2 bin kadar öğrencinin DGS’ye aynı alandan müracaatı söz konusu olabilecektir. Hal böyle olunca mezun RTV öğrencilerinden her birinin DGS’de başarılı olabilmek adına en az 3 adayı geride bırakması gerekiyor.
DGS ile bir lisans bölümüne yerleşmek isteyen öğrenci ne kadar puan almalı?
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü açtığı iki kişilik DGS kontenjanına 296,56799 puanı esas alarak öğrenci alırken, Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi RTV ve Sinema Bölümü ise açtığı 7 kişilik kontenjana 248,32023 puanı esas alarak öğrenci yerleştiriyor. Dolayısıyla RTV öğrencilerinin DGS ile birinci ve ikinci öğretim yapan devlet üniversitelerinde bir bölüme yerleşebilmeleri için ortalama 320 ila 250 civarında puan alması gerekiyor. Nitekim 2014 DGS yerleştirme istatistiklerine göre devlet üniversitelerinde kontenjan tamamlanırken, puanları daha az olan özel (Vakıf) üniversite kontenjanlarının yüzde 50’si ise boş kaldı.
Uşak Üniversitesi özelinde ise geçtiğimiz yıllarda İletişim Fakültesi’nin öğrenci alarak eğitim ve öğretime başladığını da hatırlatmak gerekir. Zira Uşak İletişim’in, bu yıl iki bölümüne dikey geçişle öğrenci alması planlanıyor.
Öğrenciler iletişim bilimleri, iletişim ve güzel sanatlar fakültelerinde toplam 21 farklı adla açılmış bölüme geçiş için tercih yapabilecek. İşte o bölümler;
Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü öğrencileri hangi lisans bölümlerine geçiş yapabilir?
[pdfgoster src=”http://www.gitmedya.com/wp-content/themes/trendwebportal/pdf/dgs-tercih-edilecek-bolumler.pdf” width=”666″ height=”375″](Haber/Araştırma: Ali ARAZ)