Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Bahar Tiber perlit kullanarak ürettiği kumaşın patentini aldı
Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Bahar Tiber, güneşin zararlı ışınlarına karşı geliştirdiği kumaşı G i T M E D Y A’ya anlattı. Tiber, Dokuz
Eylül Üniversitesi’nde yaptığı doktora çalışması sırasında perlit mineralini kullanarak ürettikleri kumaş için patent de alarak bir ilke imza atmayı da başardı.
UV ışınlarına karşı koruyucu özelliği bulunan kumaşın özellikle son dönemlerde artış gösteren cilt kanseri gibi hastalıklara karşı kullanılabileceğini belirten Bahar Tiber, Perlitin daha önce tekstil yüzeyine uygulanmamış olduğunun altını çizdi. Tiber, “İlk defa dünyada biz pamuklu kumaş üzerine perlit kapladık. Bu kumaşı ürün haline dönüştürmeye karar verdik ve dikey perde ürünü geliştirdik” dedi.
Perlitin özellikle güneşe daha çok maruz kalan kumaşlarda tercih edilebileceğini de vurgulayan Bahar Tiber, güneş şemsiyesi, plaj şemsiyesi ya da yazlık tekstil ürünlerinde ağırlıklı olarak kullanılabileceğini ifade etti. Daha fazla araştırma ile bugüne kadar ağırlıklı olarak inşaat alanında değerlendirilen perlitin kullanım alanının arttırılabileceğini kaydederek, geliştirdikleri ürünün doğa dostu olduğuna da dikkat çekti.
“Perlit çok ucuz bir malzeme ve dünya rezervinin % 70’ i Türkiye’de olan ve de çok ucuz bir malzeme. Perlit doğadan, doğal bir şekilde çıkarıldığı için insan sağlığına hiçbir zararı yok. Bu nedenle rahatlıkla evlerimizde kullanılabilir.”
(Haber: Mehmet Sait ÇAKMAK – Fotoğraf/Kamera: İlyas DEMİRTAŞ)