Uşak Üniversitesi Halı Uygulama ve Araştırma Merkezi “Geçmişten Günümüze Keçecilik” isimli seminer düzenledi. Seminere konuşmacı olarak Uşak Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Gonca Alan katıldı. Sibel Hişmanoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde konuşan Halı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Gülhan Pınarlık, merkezin çalışmaları hakkında bilgi verirken, keçe üretimi ve bunun sağladığı katma değer hakkında konuşan Gonca Alan keçenin yerel ve geleneksel değerine vurgu yaptı.
Keçenin yenilikçi bir bakış açısı ile önemli bir tasarım unsuru haline gelebileceğini belirten Alan, ekolojik açıdan da geri dönüşüme yönelik avantajlarından bahsetti. Genç akademisyen keçenin doğal bir malzeme olup geçmişten günümüze insanoğlunun günlük yaşantısında çokça kullandığı bir ürün olduğunun altını çizerken, yaş keçeciliğin nasıl yapıldığını şöyle anlattı;
“Keçe, keçi kılının dokunmadan yalnızca dövülmesi ile elde edilmektedir. Keçe yapabilmek için bizim sıcak ortama, harekete, basınca, suya ve sabuna ihtiyacımız vardır. Geleneksel anlamda yaş keçecilik bu şekilde gerçekleşmektedir. Keçe hem doğal renkler, hem de yünün renklendirilmesi ile yapılabiliyor. Su ve sabunun yüzeye nüfus etmesini tamamen sağladıktan sonra ise hareket basamağını temsil eden sarma işlemine geçiyoruz ve bir sargı oluşturuyoruz. Bu sargıya bir döndürme ve hareket işlemi uyguluyoruz. Stabilitenin sağlandığından ve esnemediğinden emin olduğumuz kumaş yüzeyine bu kez kuru ve iğneleme tekniği ile desenleme yapılır. Bu aşama artık tasarım aşamasıdır.”
Geçmişte özellikle göçebe toplumlarda çadır, eyer, sergi, yorgan, yatak, halı gibi birçok alanda kullanılan keçenin yapım sürecindeki incelikleri anlatan Alan, keçenin kültürel bağlamına değinirken günümüz modasında, oyuncaklarda ve çeşitli eşyaların yapımında kullanıldığını söyledi.
Haber: Aysun Sarı Fotoğraf: Cihan Kılıçdere