Bu tarihi de, bu günün anlam ve önemini de daha önce duymamış olabilirsiniz. Zira bu gün, Türkiye’de çok bilinen bir gün de değil. Uluslararası Öğrenciler Günü, her yıl 17 Kasım’da kutlanan ve öğrenci aktivizmine adanmış bir anma günü. Bu günün ortaya çıkışı 1939 yılına ve o günkü Çekoslavakya’nın başkenti Prag’a kadar dayanıyor.
Öğrenci Gençlerin Faşist İşgale Tepkileri
Almanların 1938’de başlayan işgalinin 1939’da ülkenin yarısını kapsaması ile birlikte Prag Üniversitesi’nde Ekim ve Kasım aylarında Nazi işgaline karşı gösteriler düzenlendi. 17 Kasım’da ise daha önce öldürülen öğrenci lideri bir gencin cenaze töreninde başlayan Nazi karşıtı gösteriler sırasında 9 öğrenci daha öldürüldü. Akabinde 1200 öğrenci de Naziler’in toplama kamplarına gönderildi. Bu üzücü olaylar sonrasında Prag Üniversitesi ve tüm Çekoslovak üniversiteleri kapatılır. Eğitim belli bir süre sadece Nazi okullarında devam ettirilir.
1941 yılında ise Uluslararası Öğrenci Konseyi olarak bilinen organizasyon Londra’da toplanarak, 17 Kasım’ı Uluslararası Öğrenci Günü olarak ilan etti.
17 Kasım ayrıca Çekya ve Slovakya’nın ulusal bayramıdır. Çekoslovakya’da 1948’de başlayan ve 1989’a kadar 41 yıl süren Stalinist idareye karşı kansız bir şekilde gerçekleşen demokratik devrim yine Uluslararası Öğrenci Günü kutlamaları kapsamında yapılan gösteriler sırasında tüm ülkeye yayılmış ve Kadife Devrim adını almıştır. Bu değişim ikliminin ardından ise Çekya ve Slovakya birbirinden fiilen ayrılarak, kendi demokratik sistemlerini tesis etti.
Türkiye’de Hiç Bilinmeyen Bir Gün
Türkiye’de uluslararası öğrenci günü ile ilgili ise çok önemli bir kutlama etkinliği yapılmamaktadır. Türkiye’de ne üniversite ne de lise düzeyindeki öğrenciler tarafından bilinen bu gün ile ilgili; 2020 yılında sadece bir öğrenci sendikası basın açıklaması yaparken, bazı vakıf üniversitelerinde de çok kültürlülük ve yabancı öğrenci etkileşimi çerçevesinde küçük çaplı etkinlikler düzenlenmektedir.
Haber: Melis Kavas Görsel: Radio Prague International - GiTMEDYA Haber Merkezi