Anasayfa / Haberler / Üniversite / Uşak’ın En "Eğlence"li Köyü

Uşak’ın En "Eğlence"li Köyü

(ÖZEL HABER)

Uşak’ın merkez ilçesine bağlı ve 25 km uzaklıkta olan Eğlence Köyü, kendine has gelenek ve görenekleriyle dikkat çekiyor. Uşak’ın yüksek tepelerine kurulmuş köy, ismiyle de çoğu kişi için merak konusu. G i T M E D Y A, hem neden bu köye “Eğlence” adının verildiğini, hem de Uşak’a tepeden bakan bu köydeki ilginç ayrıntıları araştırdı.

“Eğleniyorlardı, adı ‘Eğlence’ kaldı”

Uşak’ın neşeli insanlarına yüzyıllardır ev sahipliği yapan bu köyün adında yer alan “eğlence” fiili aslında her şekilde köyün yapısını ifade eden bir gerçek olarak kabul edilse de hoşça vakit geçirmek anlamında kullanılmamış. Çok eski zamanlarda Kütahya’nın ilçesi Gediz’e bağlı olan bu köy aynı zamanda Gediz’den gelen kervanların uğrak yeri olarak kullanılmış. Gediz ve Uşak’ın tam ortasında yer alan bu köyden geçenlerin, akşam saatlerine kaldıklarında buradaki köy odasında geceleyerek ertesi gün yollarına devam ettiklerini anlatan köyün aksakallarından Mahmut Kozak, köyün ismini aldığı olayı GiTMEDYA’ya şöyle anlattı;

Eskiden burası Gediz’e bağlıydı. Gediz’in insanları Uşak’a mallarını satmak için buradaki yolları kervan olarak kullanıyorlardı. Yol uzun olunca buradaki köy odalarında ‘eğleniyorlardı’. Gediz’deki bir hoca köy odasında kalıp da köye geç gelince, Gedizli köylüler ‘Hoca eğlendi kaldı’ demiş. Köyün adı da ondan sonra hep ‘Eğlence’ kalmış”.

mahmutkozak

Eğlence köyü halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Köylünün bir kısmı arpa ve buğday ekerken, bir kısmı da nohut, fasulye ve yulaf ekiyor. Hayvancılıkla uğraşan köylülerin temel gelir kaynağını ise Eğlence Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından toplanan sütler oluşturuyor. Köyde bir adet ilköğretim okulu bulunuyor. Köyde bulunan sağlık ocağı her hafta perşembe günleri köylülerin sağlık ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışırken, her hafta sonu köye gelen seyyar bakkal da köylülerin alışveriş yapmasına olanak veriyor.

Akkız Kulesi Uşak’ı Gözlüyor

Eğlence Köyü’nün doğusunda yer alan ve adeta bir kartal yuvası gibi Uşak’ı gözleyen Akkız (Eğlenceliler’e göre; Aggız) Yangın Kulesi, bölgeye hakim konumu ile dikkat çekiyor. Bu tepelerden gelen kaynak sularından, köyü bilen Uşaklılar da zaman zaman yararlanabiliyor.

akkizkule

Eğlence Köyü’nün gerçekten eğlenceli tarafları ise gelenek ve göreneklerinde saklı. Köyde oynanan oyunlardan, düğün ve şenliklere kadar pek çok adetlerin hala varlığını sürdürdüğünü belirten köy muhtarı Mustafa Çetin, yüzük bulma oyununu anlattı. Kış aylarında köydeki işlerin azlığından dolayı köyün gençlerinin köy odasında toplanıp yüzük bulma oyununu oynadıklarını söyleyen Çetin, “Kaybeden takıma ceza verilir. Bu cezalar gerçekten çok eğlencelidir. Kimi kaybedene tokat atar, kimi eşeğe ters bindirir, kimi de tarlasını sürdürür” diye konuştu.

Köydeki düğünlerin köye has gelenekler ile yapıldığını vurgulayan Muhtar Çetin, “Düğünlerde kadınlarımız geleneksel kıyafetlerimizi giyip halk oyunu oynar ve tef çalarlar. Erkekler de köyde meydan ateşi yakıp ateşin etrafında davul eşliğinde oynar. Düğün olsun ya da olmasın özellikle yaz aylarında ata sporumuz olan cirit de oynanır” diyerek geleneklerini hala canlı tutmayı başardıklarını ifade ediyor.

koyyeri

“Eğlenceli” Üniversite Öğrencilerine Burs

Eğlence Köyü sakinlerinin kurduğu Beyaz Mendil Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ise köyden üniversiteye giden gençlere burs imkânı sağlıyor. Dernek Başkanı Mutlu Kozak, 2011 yılında kurulan derneğin yapılan bağışlar sayesinde öğrencilere her ay destek vermeye çalıştığını anlattı. Kendi adı gibi köyün derneği de ilginç bir isme sahip. Derneğin adı ile ilgili, “Köyde yüzük oyunu oynanır. Bu oyunun sembolü de yüzük ve beyaz mendildir. Hem bu yüzden, hem de yüzük oyununu oynayanlar kurduğu için ‘Beyaz Mendil” adını tercih ettik” diyen dernek başkanı Kozak şöyle konuştu;

MUTLUHOCA

“Köylünün ekonomik durumu çok iyi değil. Köylü de çocuğunu zor şartlar altında okutuyor. Biz de dernek olarak elimizdeki imkânlar ölçüsünde destek olmaya çalışıyoruz. Öğrencinin Zengini, Fakiri Olmaz. Bir her öğrencimize destek olmaya çalışıyoruz. Hayırseverlerden ve dernek üyelerinden gelen yardımlar biriktikçe öğrencilere her ay cüzi bir miktarda destek olmaya çalışıyoruz. Bayramlarda da biraz yardımları arttırmak için deri topladık, zekât ve fitre topladık. Çünkü zekât, fitre öğrenciye verilir. Dernek olarak şu ana kadar etkinlikler için fazla para harcamıyoruz. Ancak önümüzdeki yaz, yayla şenliği, kermes ve bazı tanıtım faaliyetleri düzenlemeyi düşünüyoruz.  Bütün köylüleri davet edeceğiz.”

(Haber: Ebru KOZAK – Fotoğraflar: Ebru KOZAK, Funda KARABACAK)

Göz Atın...

SBMYO 2024 Mezunlarını Verdi

Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda eğitim hayatını tamamlayarak 2023-2024 eğitim-öğretim yılında mezun olmaya hak …