Anasayfa / Manşet / Tekstilde Katma Değer Arayışı (ViDEO)

Tekstilde Katma Değer Arayışı (ViDEO)

Uşak Üniversitesi öğretim elemanları “Deri Tekstil Seramik Alanında İhtisaslaşma Programı” kapsamında önemli bir projeye imza attı. Yürütücülüğünü Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Eren Öner’in yaptığı Akıllı Tekstil Yüzeyi Tasarımı Projesi’nde, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Çağdaş Seçkin ve Bilgisayar Teknolojileri Programı Öğretim Görevlisi Hüseyin Coşkun da araştırmacı olarak yer aldı.

Disiplinlerarası bir kapsama sahip olan proje ile özel olarak hazırlanan bazı kumaşlar üzerinde akıllı tekstil yüzeyi elde edilerek, dış uyarılara tepki veren bir yapı elde edildi. Akıllı Tekstil Yüzeyi Tasarımı olarak adlandırılan proje kapsamında tasarlanan kumaşlar ise, Polat İplik firmasının desteği ile üretim prosedüründe birtakım değişiklikler yapılarak dokundu.

GiTMEDYA’ya özel açıklamalarda bulunan proje yürütücüsü Öner, projede ipliklerin ve kumaşların fonksiyonel tasarımları ve üretimlerinin gerçekleşmesinde görev aldığını belirterek şöyle konuştu;

“Tekstil yüzeylerine uygulanacak performans testlerini plânlayıp bulgularını değerlendirmesinde çalışmaktayım. Bu proje ile biz normalde konvansiyonel bir üretim sistemine sahip kumaşların iplik ve ve konstrüksiyon özelliklerini değiştirerek iletken özellik kazanmalarını ve böylelikle elektronik uygulamalara hazır bir yüzey oluşmasını sağlıyoruz. Bunun yanında elde ettiğimiz akıllı tekstil yüzeyleri ile dış uyarılara karşı duyarlı ve tepki verebilen kumaş yapıları elde ediyoruz.”

Projenin yazılım tasarımını hayata geçiren Hüseyin Coşkun da söz konusu yazılımın, akıllı tekstil yüzeyinden elde edilen verilerin değerlendirilebilmesi için matematiksel bir model sunduğunu söyledi. Coşkun; “Bu yazılımla yüzeyin hangi bölgesinde ne kadar baskı uygulandığını bilgisayar ortamında elde edebiliyoruz. Bu modeli farklı akıllı tekstil uygulamalarında kullanmak için makine öğrenmesi algoritmaları ile anlamlandırabiliyoruz.” diye konuştu.

Projenin elektronik ve yazılımsal sistemine destek sağlayan Mekatronik Programı Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Çağdaş Seçkin ise aldığı sorumluluğu şu şekilde ifade etti; “Proje kapsamındaki görevim, elektronik ve yazılımsal konulara yardımcı olmak. Proje kapsamında yaptığımız en büyük yenilik, tekstil yüzeyine bir kapasitif sensör matrisi uygulayıp, bunu kablosuz bir sistemle bilgisayara aktarmak”.

Projede akademisyenlerin yanı sıra Tekstil Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi ve proje bursiyeri Dilara Evsever Köle ise üretilen kumaş numunelerinin performans testlerinin gerçekleştirilmesinde görev aldı.

Bölgede büyük çoğunlukla düşük katma değere sahip battaniye ve bez dokumalarının üretiminin yapıldığı düşünüldüğünde, Akıllı Tekstil Yüzeyi Tasarımı projesinin “teknik tekstil” üretimine fırsat oluşturması ve katma değerli ürün geliştirme çalışmalarına ivme kazandırması bekleniyor.

Üreticiler tarafından da büyük destek gören projenin akademik tanıtım filmi ise SBMYO, Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü, Radyo TV Programcılığı Programı öğrencilerinin görev yaptığı GiTMEDYA ekibi tarafından çekildi. Yaklaşık 4 dakika süren filmin çekimleri ise Uşak Üniversitesi Bilimsel Analiz ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (UBATAM) ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) atölyelerinde gerçekleştirildi.

Haber: Ebru ALTINTAS
Fotoğraflar: Duygu DEMİR

Göz Atın...

TBMYO Mezunlarını Uğurladı

Uşak Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 2023-2024 Eğitim-Öğretim Dönemi mezun öğrencileri için Şehit Ömer Halisdemir …