Roma imparatorluğu zamanında, babasının gazabından kaçan Santa Barbara, İzmit yakınlarında madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınır. Madencileri koruduğuna inanılan ve madenciler tarafından azize kabul edilen Barbara, 4 Aralık tarihinde mağaraya yerleşir. Önce Anadolu’da daha sonra da Avrupa ve dünyada bugün “Dünya Madenciler Günü” olarak kabul edilmiştir. Bugün, dünyada mücadele günü olarak kutlanmaktadır.
Türkiye de maden yatakları bakımından zengin ve dünya ülkeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Neredeyse her çeşit madenin bulunduğu ülkemizde en zor mesleklerden biri de madenciliktir. Yerin yüzlerce metre altında, güneş ışığından yoksun ortamlarda ölümü göze alarak çalışan maden işçilerinin en büyük sorunu ise maden çökmeleridir. Olumsuz çalışma koşullarından kaynaklanan ve zamanla ortaya çıkan sağlık sorunları da maden işçilerinin hayatlarını etkiliyor. Zamanında gerekli önlemlerin alınmaması, denetimlerin ihmal edilmesi, maden ocaklarının işletilmesi için gerekli şartları taşımaması ya da göz ardı edilmesi ölümcül kazalara davetiye çıkarıyor. Nitekim Türkiye’de de geçmişten günümüze kadar maden kazaları meydana gelmiş yaralanma ve ölümle sonuçlanmıştır.
‘4 Aralık Dünya Madenciler Günü’ bu bağlamda farkındalık yaratmak amacıyla ülkemiz için büyük önem taşıyor. Yaşanan iş cinayetlerinde yaşamını yitiren maden emekçilerimizi saygıyla anıyoruz.
Geçmişte Yaşanan Çeşitli Maden Faciaları
7 Mart 1983, Zonguldak – Armutçuk grizu faciası: 103 işçi yaşamını yitirdi.
7 Şubat 1990, Amasya grizu faciası: 68 işçi göçük altında kalarak yaşamını yitirdi.
3 Mart 1992, Zonguldak – Kozlu grizu faciası: Meydana gelen zincirleme patlamalarda 263 madenci yaşamını yitirdi.13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da 301 kişinin yaşamını yitirdiği faciaya kadar, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümlü maden kazası olmuştur.
1995, Yozgat-Sorgun grizu faciası: 38 kişi göçük altına kalarak can verdi.
22 Şubat 2010, Balıkesir-Odaköy grizu faciası: 17 kişi hayatını kaybederken 30 kişi de yaralandı.
13 Mayıs 2014, Manisa – Soma kömür madeni faciası: Türkiye’de en büyük kaybın yaşandığı maden kazasıdır. Patlamanın etkisiyle madende yangın çıkmış ve çok sayıda madenci içeride mahsur kalmıştır. Faciada toplam 301 kişi hayatını kaybetti.
28 Ekim 2014, Karaman-Ermenek maden faciası: 350 metre derinlikte 18 maden emekçisinin su baskını sonucunda mahsur kalarak yaşamını yitirdi.
Haber:Ebru ALTINTAS Görsel:Berk TUNÇER