Uşak Belediyesi tarafından düzenlenen “Özel Olimpiyatlar Etkinliği” adı altında kurulan sivil toplum örgütü, bu yıl engellilerle olan etkinliklerini Uşak’ta gerçekleştirdi. 4 Ekim’de yapılan engelli çocuklara yönelik etkinliğe Uşaklı vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.
Açılışını Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan’ın yaptığı özel olimpiyatlara, Manisa ve Afyon illerinden çeşitli branşlardan özel ve partner sporcular da katıldı. Etkinlikte bocce, atletizim, binicilik, karma basketbol ve anne ve kız futbol takımları gibi dallarda müsabakalar gerçekleştirildi. Yarışmalardaki kıyası rekabet zaman zaman seyircilerin kahkahalarına neden olurken alkış da aldı. Özel Olimpiyatlar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Civelek, etkinliğin ardından GiTMEDYA’ya özel açıklamalarda bulundu. Amaçlarının özel eğitime ihtiyaç duyan engelliler ile diğer bireyleri bir araya getirerek çeşitli spor dallarında yarışmalar düzenlemek olduğunu belirtti. Bu sayede toplum ile ilişkilerini güçlendirmelerine, sosyal hayata katılımlarına yardımcı olmayı görev edindiklerini vurgulayan Civelek, Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösterdiklerine dikkat çekerek ”Özel Olimpiyatlar, dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşudur işin ruhunda ‘Bana kazanma şansı verin, kazanamasam bile çabamda cesur olmama yardım edin’ kazanamasa bile çabasında ona yardımcı olmak var ve sporla özel bireyleri topluma kazandırılması onların diğer yandan bir farkı olmadığını sahada göstererek topluma kazandırmak vardır ” Dedi.
Uşak Üniversitesi ile işbirliği yapmadıklarını ancak 25 üniversitenin Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu ile bu protokol çerçevesinde çalıştıklarını belirten Civelek, “ Bizim işimiz öğrenme güçlüğü çeken zihinsel engelli bireyler, hepsi down sendromlulara yönelik değil bizim çalışma alanımızda 3 tane kriter var zeka seviyesi yüzde 70 ler de olanlar bu özelliğinin 18 yaşından önce ortaya çıkmış olması, bir diğeri de günlük ihtiyaçlarının bir kısmını kendi başına yapamıyor olması bizim sporcu tanımımız bu down sendromlulardan da buna giren var down sendromlu olmayanlardan da giren var yaş sınırımız 2 yaşından 25 yaşına kadar devam ediyor ama 30 yaşında gelen sporcuya da hayır demiyoruz” Diye konuştu.
MİNİK SPORCULAR DA UNUTULMADI
Özel Olimpiyatlar Türkiye İletişim ve Kaynak Sorumlusu Buket Akpınar ise 2017 yılı itibariyle 16 bin kişiye ulaştıklarını ifade ederek, bunlardan 6 bin tanesinin özel partner sporculardan oluştuğunu G i T M E D Y A ile paylaştı. Özellikle minik sporculara dikkat çeken Akpınar, “Minik sporcular projelerimiz var onlar bizim göz bebeğimiz çünkü bunu hayata geçirene kadar 8 yaş ve üzerine dokunduk fakat sonradan gördük ki önyargılar, 8 yaşından çok önce oluşuyor bu yüzden 2-7 yaş arası geçerli olan Minik Sporcular Projesi’ni hayata geçirdik. Bu beşinci yılı ve bir yıl pilot olarak uygulandı 4 yıldır da asıl olarak devam ediyor. Özel eğitim gereksinimi olan bireylerin gittiği bir anaokulu ile hiçbir engeli olmayan bireylerin gittiği anaokulunu biz birleştiriyoruz” dedi. Akpınar, toplumdaki tüm insanların özel eğitim gereksinimine ihtiyaç duyan engelli sporculara karşı duyarlı olmaları gerektiğine işaret etti. Etkinlik, sporculara madalyalarını Özel Olimpiyatlar Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Civelek’in takdim etmesinin ardından sona erdi.
HABER: İkbal AYDIN -Mertcan YEŞİLDAĞ FOTOĞRAF: İkbal AYDIN