İlk cemrenin düşmesiyle birlikte bahara da adım atılmış oldu. Bahar cemreyle birlikte bazı hastalıkları da getirdi. Tüm mevsimsel geçişlerde olduğu gibi kış mevsiminden bahara geçtiğimiz şu dönemlerde de özellikle alerjik hastalıklar hassas bünyeleri oldukça etkiliyor. En çok görülen alerji tipleri ise alerjik rinit (saman nezlesi) ve alerjik astım. Hapşırık, burun akıntısı, tıkanıklığı, kaşıntısı, öksürük, geniz akıntısı, gözlerde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı alerjik rinit yani halk arasında bilinen adıyla saman nezlesinin belirtisiyken alerjik astım ise daha tehlikeli olabiliyor. Bronşların daralmasıyla kendini gösteren ataklarla seyreden bu hastalıkta alerjik nedenlerle iltihap oluşumu görülüyor. Bu iltihap nedeniyle hava yollarının mukozası şişerek ödem oluşuyor. Öksürük ve nefes darlığı da vücudu hassaslaştıran nedenler arasında yer alıyor. Uzmanlar özellikle bu dönemde alerjisi olanların gerekmedikçe dışarıya çıkmamalarını çıkacaklarında da ilaç ve takviyelerle bünyeyi desteklemeleri gerektiğini söylüyor. Ayrıca bu dönemde üst solunum yolu hastalıkları, mide rahatsızlıkları ve ürtikere (kurdeşen) de dikkat etmek gerekiyor. Bununla birlikte bahar yorgunlukları günlük hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Metabolizma değişiklikleri kişinin iş ve sosyal yaşamında halsizlik, yorgunluk, baş ağrıları, baş dönmesi gibi sorunlar yaşamasına neden oluyor.
Peki tüm bu rahatsızlıkların çözümü için neler yapılması gerekiyor, uzmanlar neler tavsiye ediyor? Özellikle bu geçiş dönemlerinde mide ve metabolizmayı korumak için yağlı, baharatlı, acılı yiyecekler ile alkollü, gazlı ve kafeinli içeceklerden uzak durmak gerekiyor. Spor, sağlıklı beslenme ve vücudu dengeleyecek ara öğünler bu dönemin daha kolay ve normal düzeyde geçmesine yardımcı olurken, moral ve motivasyon da özellikle yorgunluk, halsizlik gibi durumları daha kolay atlatmaya yardımcı oluyor.
Basit önlemlerle bu dönemi rahat geçirmek de mümkün. Evi öğleden sonra havalandırmak, çamaşırları evde kurutmak, otomobil camlarını gerekmedikçe açmamak, ev ve araçların klimalarının polen filtrelerini düzenli olarak temizletmek, evcil hayvanları özellikle yattığınız odada bulundurmamak ve güneş gözlükleri kullanmak bu dönemde yapılacakların en başında geliyor. Parfüm kullanımını azaltmak da alerjenlere karşı korunmayı sağlıyor. Papatya çayı, okaliptus, meyan kökü ve çilek de bu dönemi atlatırken bahar alerjilerinin hissedilmesini en aza indirecek yiyecek ve içeceklerin başında geliyor. Okaliptus gargarası alerjenlere karşı oldukça etkili bir yöntem. Bunun yanı sıra papatya çayı ve meyan kökü çayı polenlerin rinit özelliğini durdurmada birebir.
HABER/FOTOĞRAF: Betül ER