Daha ülkenin kurtuluşa erişmediği günlerde, 1922’de Gazi Mustafa Kemal Paşa olarak “En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur” diyen ulu önderimiz ve ebedi başkomutanımız, Cumhuriyet’in ilanından sonra öğretmenlere seslenerek yaptıkları işin ne denli önemli olduğunu şöyle hatırlatmıştır;
“Öğretmenler! Yeni nesli, cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin maharetiniz ve fedakârlığınız derecesiyle orantılı bulunacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister! Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.”
Dünyanın hemen hemen her coğrafyasında öğretmenlere armağan edilmiş bir gün bulmak mümkündür. İlk kez 1966’da Paris’te gerçekleşen Öğretmenlerin Statüsü Hükümetler Arası Özel Konferansı’nın ardından 5 Ekim tarihi UNESCO tarafından oy birliğiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Ancak Türkiye’de Öğretmenler Günü 1981’den bu yana 24 Kasım’da kutlanır. Millet Mektepleri’nde yaşlı, genç, çocuk ve kadın demeden herkese yeni harfler ile okuma yazma öğretilmeye başlanması ve ebedi başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmenliği kabul ettiği 1928’in 24 Kasım tarihi, Türkiye’de Öğretmenler Günü kutlaması için en uygun tarih olarak belirlenir.
GİTMEDYA olarak başta ebedi başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, şehit öğretmenlerimizi ve ebediyete intikal etmiş tüm vefakar öğretmenlerimizi saygı ve minnetle anıyor, emekli olan ya da halihazırda bu kutsal görevi yine büyük fedakarlıklar yaparak sürdüren tüm kadrolu/kadrosuz öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutlarız.
GiTMEDYA Haber Merkezi