Anasayfa / Haberler / Uşak’ta ‘Ziyafet Sofrası’

Uşak’ta ‘Ziyafet Sofrası’

Osman Nuri Topbaş’ın ‘Hüdai’nin Ziyafet Sofrası’ adlı kitabından uyarlanan ‘Ziyafet sofrası’ tiyatro oyunu Atatürk Kültür Merkezi’nde Uşaklı tiyatro severler tarafından ilgiyle izlendi.
Genel sanat yönetmenliğini Osman Doğan’ın yaptığı ve Tiyatro Külliyen Sanat Okulu tarafından sahnelenen oyun, iki sarhoşun karınlarını doyurmak için gittikleri bir dergahta yaşadıkları değişimi anlatıyor. Oyuna yaklaşık 3 ayda hazırlandıklarını belirten Doğan,  “Ortalama 40 provayla bir oyunu çıkarıyoruz fakat 2015’te başladık oynamaya 2017’nin sonundayız. 200’den fazla yerde sahne aldık. İsviçre’de Almanya’da dünyanın birçok şehrinde gösterime girdi. Çoğu yerde de hep kapalı gişe oynandı. İzleyicilerden de hakikaten büyük bir beğeni aldı böyle bir oyun şimdi kısmet olursa yarından itibaren Hollanda ve Fransa’yı kapsayacak bir turnemiz olacak” dedi.

Oyunun çok yerde sergilenmiş olmasına rağmen Uşaklı izleyicilerin ekibin üzerinde farklı izlenim yarattığını söyleyen Doğan şöyle devam etti:

“Kategorize etmek gerekirse bizim en iyi izleyici profillerimizden biriydi. Çünkü bazen özellikle orta yaş izleyicilerde reaksiyon çok zayıf oluyor. Çok keyif alıyorlar fakat hiç enerji vermiyorlar. Biz bazen oyun çok kötü geçti zannediyoruz fakat çıkışta çok güzel tepkiler alıyoruz. Burada gerçekten güzel geçtiğini izleyicinin enerjisinden, alkışından, kahkahasından, duygulanmasından hissettik o yüzden aklımızdan çıkmayacak yerlerden biri Uşak. Anadolu izleyicisi genel olarak bizim çok hoşumuza gidiyor açıkçası İstanbul’da bunu bulamıyoruz yani İstanbul, Kocaeli bu civar çok fazla kültür sanat etkinlerine maruz kaldığı için artık doygunluk var ama Anadolu izleyicisinin vefası, ilgisi daha çok genel olarak tüm sanat dallarının hepsiyle böyle ilgililer yani bu kişinin sadece sanata olan ilgisine değil Anadolu kültürünün de etkisi var.”

Osman Doğan, Uşak Üniversitesi ve Uşak Belediyesi’nin ortaklaşa düzenleyecekleri etkinliklerde ‘En Büyük Haber’ adlı tiyatro oyunu ile Uşak’a yeniden misafir olmayı planladıklarını da söyledi. Tiyatro Külliyen ekibi olarak üniversitelerde, kolejlerde, belediyelerde eğitim vererek oyuncu yetiştiren bir topluluk da olduklarını vurgulayan Doğan, bunu yaparken de yayın organı olarak ‘Kulis Tiyatro’ adında bir dergi çıkardıklarını anlattı. Doğan, “Eşim Ayşe Şahinboy Doğan derginin başında yayın yönetmeni o da 16 yıldır yayın sektöründe sinema dergileri çıkarıyor. Güzel, keyifli, naif bir dilimiz var. İşin içerisinde politika yapmadan insanları rahatsız etmeden rencide etmeden ilerlemeye çalışıyoruz. Sinemaya, konsere giden birinin de çok rahatlıkla okuyabileceği bir dergi. Çünkü genellikle tiyatro dergilerini tiyatrocular okuyor fakat burada böyle bir dil kullanmadık, istedik ki o kişi sanatın hangi dalıyla ilgileniyorsa onu da okuyabilsin o nedenle dili de onların rahat edebileceği tarza taşıdık” diye konuştu.

Haber - Fotoğraf: Kübra ÖZER

Göz Atın...

Kulakların Pasının Silindiği Fasıl

Uşak Neva Musiki Derneği, Kürdîlihicazkâr Fasıl ve Beraber Solo Şarkılar adlı konser programını Atatürk Kültür …