Anasayfa / Haberler / Genel / Sizi Toprağa Değil Yüreğimize Gömdük!

Sizi Toprağa Değil Yüreğimize Gömdük!

18 Mart Şehitleri Uşak Üniversitesi MYO’da Anıldı

18 Mart Şehitler Günü, Teknik ve Sosyal Bilimler olarak ayrılan Uşak Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen bir program ile anıldı. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Fatih Bozkurt, Öğr. Gör. Sevcan Üstün Çetin ve Yüksekokul Sekreteri Nevzat Peker’in birlikte düzenlediği program, şehitler için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Sizi, Toprağa Değil Yüreğimize Gömdük…” temasıyla düzenlenen programa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yard. Doç. Dr. İdris Kaynak, Öğretim elemanları, idari personel ve öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. Anma programının açılışını yapan Sevcan Üstün Çetin, Çanakkale Savaşı’nın nedenlerine değinirken, bundan tam bir asır önce yaşanan mücadeleden ilgi çekici ayrıntılara dikkat çekti.

 

SBMYO18MART

Çetin: Çanakkale’de 13-14 Yaşında Fidanlarımız Can Verdi

Çetin, İngiliz komutanların bile Türk gençlerinin Çanakkale’de can verdiğini tespit etmiş olmasına da dikkat çekerek “Bu savaşta 13-14 yaşındaki öğrenciler, ellerindeki kalemi bırakıp savaş alanına gittiler. Ve onlar savaşa giderken anneleri saçlarına kına yaktı. Oğlum şehit olursa diye ağıtlar yakarak gönderdiler. O topraklarda 450 bin kişinin kanı yatıyor aslında. Bu rakam çok önemli bir rakamdır. Bugün Uşak’ın nüfusu dikkate alındığında Çanakkale’de tüketilen canlar bu nüfusun 2 buçuk katını bulmaktadır. Bu bile bize Çanakkale Savaşı’nın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir” dedi.

Tokat yöresinde okunan “Hey On beşli Türküsü”nün Çanakkale Savaşı’na katılan gençler için yakıldığını da hatırlatan Çetin, Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüsü sayesinde savaşın seyrinin tamamen değiştiğini anlattı. Çanakkale üzerine yakılan türküler ve yazılan şiirlerden örneklerin de yer aldığı programda zaman zaman duygusal anlar da yaşandı. Programa katılan öğretim elemanları ve öğrencilerden bazıları gözyaşlarına hakim olamadı.

ANMAKONFERANS

Peker: “Çanakkale Savaşı’na Tarih Bilinci ile Bakılmalıdır”

Çetin’den sonra söz alan Yüksekokul Sekreteri Nevzat Peker ise Çanakkale’ye yaptığı ziyaretten ayrıntıları katılımcılar ile paylaştı. Önemli noktalara işaret eden Peker’in, özellikle Agamemnon Zırhlısı üzerine yaptığı çarpıcı yorum da, dikkatlerden kaçmadı. Peker; “Truva’yı işgale gelen komutanın adı da Agamemnon’du, Çanakkale’yi istila etmeye kalkışan itilaf devletlerinin boğaza soktukları gemilerden birinin adı da Agamemnon’du. Bu tesadüf bile bölgenin, Anadolu topraklarının aslında tüm insanlık için ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor” dedi. Çanakkale Savaşı’nın önemine ilişkin olarak görüşlerini de ifade eden Peker, “Çöküşü tamamlanmakta olan bir devletin külleri üzerinden yeni bir devletin filizlendiği bir savaştır. Bu savaşı sadece insanlık, kahramanlık ve barış olarak görmemek gerekir. Tarih bilinciyle bakılmalıdır” şeklinde konuştu.

18 Mart Şehitler Günü Anma Programı kısa metrajlı bir belgeselin gösterimi ve Aşık Veysel’den “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsü ile son buldu.

(Haber-Fotoğraflar: Ebru KOZAK)

 

Göz Atın...

Kulakların Pasının Silindiği Fasıl

Uşak Neva Musiki Derneği, Kürdîlihicazkâr Fasıl ve Beraber Solo Şarkılar adlı konser programını Atatürk Kültür …