Anasayfa / Haberler / Genel / Dünya Radyo Günü

Dünya Radyo Günü

UNESCO Dünya Radyo Günü’nü Kutlamaya Davet Ediyor

Gezegen nüfusunun %95’ine ulaşabilme yetisiyle dünyanın en yaygın kullanılan kitle iletişim aracı olan radyo da UNESCO tarafından unutulmadı. Geçen yıl 13 Şubat’ı Dünya Radyo Günü olarak ilan eden UNESCO radyoyu eğitimin, toplumsal tartışmanın, düşünce özgürlüğünün ve doğal afet zamanlarda bilginin hayati kaynağı olarak kabul ediyor.

Dünyanın her yerindeki yayıncıları Radyo Günü’nün ilk yılını kutlamaya davet eden UNESCO, teknolojik olarak nispeten basit ve masrafsız olan radyoyu, merkezden uzak ve dışlanmış topluluklara ulaşabilmenin de bir yolu olarak tanımlıyor. Bu kapsamda internet ve mobil uygulamalar, radyonun etki alanını ve potansiyelini daha da artırırken, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne göre, dünyadaki evlerin %75’i de radyo sahibidir. Ayrıca, haberlerle ulaşmak ve iletişim kurmak için geniş bant bağlantı kullananların sayısı ise her geçen gün artıyor.

UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova Dünya Radyo Günü için yayınlanan mesajında; “Radyo toplumumuzun dışlanmış grupları başta olmak üzere, en geniş kitlelere ulaşabilen kitle iletişim aracıdır. Özgür, bağımsız ve çoğulcu radyo, sağlıklı toplumlar için zaruri, insan hakları ve temel özgürlüklerin geliştirilmesi için hayatidir.” dedi.

UNESCO; kamusal, özel radyo ve topluluk radyosu yayıncılarını Dünya Radyo Günü’nü kutlamaya teşvik etmek için, farklı dillerde sesli mesajlar ve topluluk radyosu kitapçıkları içeren bir internet sitesi de oluşturdu. UNESCO bu sitede kurduğu arşiv sistemi ile aralarında Pablo Neruda, Jean-Paul Sartre, Jorge Luis Borges, André Malraux, Pablo Picasso, Charles de Gaulle, Yuri Gagarin, Nikolay Nikolaevich Semenov, Nelson Mandela, Frederik de Klerk ve Harry Belafonte gibi önemli isimlerin bulunduğu kişilerin seslerinden ücretsiz yararlanmanın da yolunu açtı.

www.gitmedya.com adresinden henüz test yayınını sürdüren RADYO  G i T M E D Y A da eğitim ağırlıklı yayınlarına başlamak için çalışmalarına devam ederken, radyonun öneminin her geçen gün daha fazla anlaşıldığı Türkiye’de yeni bir mecra oluşturmayı amaçlıyor. (Kaynak: UNESCO – G i T M E D Y A  Haber Merkezi)

Göz Atın...

Cumhuriyetimizin 100. Yılı

Uşak'ta önceki senelerden çok daha kalabalık ve coşkulu geçen cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları gece yarısı olmadan sona erdi. Kutlamalara katılan duyarlı vatandaşlar ise cumhuriyet heyecanlarını GiTMEDYA ile paylaştı.