Anasayfa / Haberler / Genel / Covid-19 Kızılay’ı da Vurdu!

Covid-19 Kızılay’ı da Vurdu!

Yaklaşık iki yıldır bütün dünyada büyük yıkım ve değişikliklere neden olan Covid-19 salgını Kızılay’ı da vurdu. Salgın ile birlikte sosyal hayata giren tedbir ve kısıtlamalar nedeniyle kan bağışlarında endişe verici bir azalma yaşandı. Kısıtlamaların kaldırılmasına rağmen vatandaşların kan bağışı konusunda çok da istekli davranmadıkları gözlemlenirken GiTMEDYA’ya konuşan Uşak Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Umut Bilgin Koçak konu ile ilgili detayları paylaştı.

Hava koşulları ve kısıtlamalardan dolayı dalgalanmalar yaşandığını belirten Doktor Koçak şöyle konuştu:

“Hava koşullarına bağlı olarak ya da bizim ilimize bağlı olmayan sebeplerden ötürü zaman zaman dalgalanmalar yaşanıyor. İnsanlarımız sokağa çıkma yasağıyla karşı karşıya kaldı. Bu yüzden kan bağışlarında düşüşler yaşandı. Bu tabi ki hiç kan bulamıyoruz anlamına gelmiyor. Mesela bizim 22000 ünite kan bulmamız gerekirken 18000 ünite kan buluyoruz. Yine kan alıyoruz ama istediğimiz sayıların çok altında. Biliyorsunuz ki Uşak Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi açıldı. Araştırma hastanesi oldu. O vesileyle kana ihtiyaç biraz daha arttı. Kan, malumunuz üzere acil olmayan ama sürekli ihtiyaç olan bir doku. Biz her kimin kana ihtiyacı varsa, ona kan bulmakla mükellefiz. Eğer bulamazsak bunun vicdan azabını yaşıyoruz.”

Hijyen ile ilgili endişe etmeye gerek yok

“Kan bağışı yaptıktan sonra bağış sebebiyle hastalık bulaşması mümkün değil” diyen Dr. Koçak kullanılan ilaç ve ekipmanların kullan at niteliğinde olduğunu belirterek “Zaten biz uygun steril şartlarda damara girip insan vücudundaki kanın 13’te birini 14’te birini alıyoruz. Bir ünite kan alıyoruz. O da yaklaşık 485 ml. Dünyada böyle alınıyor çünkü. Standartlar bunlar” dedi.

Bir ünite kan 3 kişinin hayatına dokunur

İnsan vücudundaki kan hücrelerinin bir süre sonra öldüğünü belirten Koçak, vücudun bu ölü hücreleri atmasını beklemek yerine insanları kan bağışlayarak hayat kurtarmaya davet etti. Koçak, bağışlanan bir ünite kanın, üç kişinin hayatına dokunduğunu ve bağış yapmanın insan sağlığına olumlu yönde etkileri bulunduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“İnsan vücudunda kan canlı bir dokudur ve sürekli kemik iliğinde kan soğurulur. Siz isteseniz de istemeseniz de bu kan hücreleri vücudunuzda ölüyor. Belli bir yaşaması süresi var bunun. Damakta depolanıyor ya da itrah ediyorsunuz siz onu. Biz de diyoruz ki bunu böyle yapmayalım, gelin kullanalım. Nasılsa kemik iliği tekrar çalışmaya başlıyor, yeni hücreler çıkıyor kan dolaşımına. Gençleşiyorsunuz hatta. Vatandaşlar şöyle söylerler “Ben bir hafifledim” derler bağışta bulunduktan sonra. Kişinin kan seviyesi yüksekse sabahları kolay kolay yatağından kalkamaz ağırlık yapar bedeni. Sürekli kan bağışı yapanlarda kan yağlarında bir azalma olacaktır. Kadınlar düzenli bağış yaptıklarında senede üç defa, erkekler ise senede dört defa doktor kontrolünden geçmiş oluyor. Check-up yaptırmış oluyor. Kanın yerine verebilecekleri başka bir şey yok canlı. Sadece kanı alabiliriz biz. Dolayısıyla o kan bekleyen vatandaşlarımıza kan bağışında bulunmak en güzel iyiliktir. Biz hep böyle söyleriz. Kan verin gönüllerde yaşayın deriz.”

Hacamat yerine kan bağışı yapın hayat kurtarın!

Dr. Umut Bilgin Koçak, geleneksel yöntemlerle rahatlamaya çalışan vatandaşlara da önemli bir hatırlatma yaparak “Vatandaşlarımız hacamat yaptırıyorlar. Ben olsam onların yerinde yaptırmazdım. Gerek yok, yaptırmayın. Gelin kan bağışlayın, üç kişinin hayatını kurtarın. Aynı işlemi yapıyoruz bizde kirli kanı alıyoruz, ayrıştırıyoruz ve siz hayat kurtarmış oluyorsunuz. Diğer türlü verdiğiniz kan nereye gidiyor belli değil. Dökülüyor, ne kadar verdiğiniz belli değil. Ne yapıldığı belli değil. Ama biz uygun şartlarda steril ortamlarda alıyoruz ve siz hayat kurtarıyorsunuz. İnsanlık için yapılan en uygun adım budur” diye konuştu.

Covid-19 atlatanlar 28 gün sonra bağışta bulunabilir

Covid-19 atlatan vatandaşların 28 gün sonra bağışta bulunabileceklerinin de altını çizen Dr. Koçak, aşı olanların ise birkaç gün sonra bağışta bulunabileceklerini ancak tedbiren bir hafta sonra kan bağışlarını kabul ettiklerini söyledi. Koçak Uşak Üniversitesi 1 Eylül Kampüsü içinde salgın nedeniyle gerçekleştiremedikleri “Bin Kan Bin Can” projesini yeniden başlatmayı planladıklarının da altını çizdi. Koçak, iki yıldır düzenlenemeyen 14 Haziran Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’nü de kutlamayı planladıklarını dile getirerek kan bağışçılarına madalya ve plaketler takdim edeceklerini söyledi.

Haber: İmran Baran 
Fotoğraf: Cihan Kılıçdere

Göz Atın...

SBMYO 2024 Mezunlarını Verdi

Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda eğitim hayatını tamamlayarak 2023-2024 eğitim-öğretim yılında mezun olmaya hak …