Teknolojinin hayata iyice dahil olduğu son dönemlerde bilgisayar oyunlarına olan ilgi de bir o kadar arttı. Her yaş grubundan insanın günlük yaşantısına soktuğu özellikle internet tabanlı bilgisayar oyunları artık hayatın olağan akışı içinde yer almaya başladı. GiTMEDYA işte bu durumun yarattığı olumlu ve olumsuz etkileri Psikolog Mustafa Gencer’e sordu.
Yapılan araştırmaların bilgisayar oyunlarının tüm dünyada artık normal oyunların yerini almaya başladığını belirten Gencer “Şu anda herkesin odak noktasında bilgisayar oyunları var, gençlerden tutun da yaşlılara kadar çocuklarda dahil her yaş grubu var. Oyun eskiden sadece çocukların hakkıydı, şimdi ergenlerin de hakkı. Eğer biz bunları ayarlayabilirsek çok da zararlı olmadığını, aslında yararlı olduğunu bile görebiliriz” dedi.
“Çocukların bilgisayar oynaması normal bir durum, ancak yetişkinlerin oynaması ve bu durumunbağımlılık şekline dönüşmesi anormal bir durumdur” tespitini yapan Gencer, bireylerin gereken dengeyi kurması gerektiğini belirtiyor. Oyun oynayan kişilerin gereken dengeyi sağlayamadığı takdirde bilgisayar oyunlarının tamamen zararlı etkiler ortaya çıkarabileceğini vurguladı.
Çocukların Gelişme Dönemine Dikkat!
Çocukların özellikle gelişme dönemlerinde kontrolsüz oyun bağımlılıklarının zararlı etkilerini ortaya koyan Gencer şöyle konuştu; “Gelişme dönemlerine bakalım. Çok uzun süre bilgisayarın başında durursanız kas zayıflaması olacaktır. Kemik zayıflaması olacaktır. Yetersiz beslenmeye bağlı zararlar ortaya çıkacaktır. Bu sadece bilgisayar oyunları ile ilgili değildir. Çocuklar uzun süre ders çalışırsa, hareketsiz kalırsa, uzun süre TV izlerse, bunlar da aynı zararları verir. Gençlere de verir. Eğer yine bu dönemde hareketsiz kalınırsa ortaya şişmanlık, obezite, boy kısalığı gibi sorunlar çıkacaktır.Uzun süre oyun başında kalan insanlarda beslenme bozuklukları da ortaya çıkar.”
Zihinsel olarak bilgisayar oyunu oynayan kişilerin hem davranışlarında, hem de beyin yapılarında değişiklikler ortaya çıktığını hatırlatan Psikolog Gencer, “IGD”olarak bilinen İnternet Oyun Bozukluğu hakkında da bilgi verdi.
IGD’nin özellikli yetişkinlerde ortaya çıkan bir hastalık olduğunu vurgulayan Gencer,“Çok uzun süreleri bilgisayar başında geçiren ergenler, yetişkinler günlük hayattaki görevlerini aksatabilirler. Biz zaten hastalığı tanımlarken; günlük hayattaki görevlerin aksatılıp aksatılmadığına bakarak teşhis koyabiliriz. Bir süre sonra işe gitmeme, günlük bakımlarını yapamama, ev işlerine bakmama gibi durumlar ortaya çıkıyor. Bu da yavaş yavaş bağımlılığın hastalık haline geldiğini gösterir” diye konuştu.
“Bilgisayar ve Oyunların İyi Tarafları da Var”
Gencer, bilgisayar ve oyun bağımlılıklarının yarattığı sosyal etkilerden de bahsederek iyi yanlarına da vurgu yaptı ve şöyle devam etti; “Çaba harcamadan yapacağınız işlere yönelir insan. Sosyal gelişimine bakalım, yüz yüze iletişim kurmayı engelledi. İkili ilişkileri engelliyor. Zihinsel açıdan ise, kuramsal olarak hayal gücünü daha da geliştirir. Mimarlık olsun, sanat olsun, çocuklar daha yaratıcı oluyor. İnsanlar artık çevreleriyle olan ilişkisini elektronik ortamda kurmaya başladılar. Eskiden oyun oynadığımız insanlar mahallemizdeki kardeşimizdi. Sonra internet üzerinden oyunlarda kendi mahallemizdeki insanlar değil, başka şehirdeki insanlarla da tanışabildik. Artık dil bile ortak olmaya başladı. Bu oyunlar sayesinde tüm dünyada İngilizce konuşulmaya başlandı. İnsanı öğrenmeye motive eden şey ihtiyaçlarıdır. İhtiyaç hissederseniz öğrenirsiniz. Bilgisayar oyunlarının güzel tarafı, hiç kimseye hesap vermek zorunda değilsiniz. Kendini çok özgür ve çok güvende hissediyor insan.”
HABER: Ceren AKKUŞ - KAMERA: Tarık KARA, Şehriban KALDAN - FOTOĞRAFLAR: T. KARA, Ş. KALDAN