Anasayfa / Haberler / “Atatürk ve Milli Eğitim”(VİDEO)

“Atatürk ve Milli Eğitim”(VİDEO)

Uşak Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü tarafından “Atatürk Ve Milli Eğitim” adlı konferans düzenlendi. Konferansa Hacettepe Üniversitesi, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Sezer Arığ konuşmacı olarak katıldı. Güzel Sanatlar Fakültesi, Mustafa Kemal Paşa Amfisi’nde gerçekleşen konferansı Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Saim Savaş, Fen Edebiyat Fakültesi Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karayaman, Öğretim elemanları ve öğrenciler dinledi.

Günümüz sorunlarını tarihi de göz önünde bulundurarak anlatan Arığ, özellikle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın önemine dikkat çekti. Milli bayramlarımız arasında en büyük ve anlamlı bayramımız olduğunu belirten Arığ “Millet olarak ulusal egemenliğin hayata geçirilmesi, vatandaşlığa geçiş hakkımızın, hukukumuzun birey olarak aranmaya başlandığı yani artık modern devletin en önemli gereklerinden olan bir hakkı elde etmiş olmamız, kendi kendimizi yönetme hakkımız.” Diyerek Cumhuriyet’in anlamını millet olarak çok iyi bilmemiz gerektiğine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Ayten Sezer Arığ günümüzde devam eden eğitim konusundaki sorunların aslında Osmanlı döneminde de var olduğunu, yabancı okulların Osmanlı döneminde yaygınlaştığını söyledi. Ülkelerin kalkınmasında hatta bireylerin iyi yetişip yetişmemesinde de eğitimin gerekliliğinden bahseden Arığ, “Amerikan Okulları farklı zihniyette Fransız Okulları, katolik ve Fransız kültürü, Rus ortodoks, azınlıklar zaten kendi dillerinde, kültürlerinde yetiştiriyor diğer taraftan kendi okullarımız mektep, medreseler olarak ayrılmış kozmopolitik bir eğitim sistemi içindeydik Cumhuriyet ile bütün bunlar Milli Eğitim Bakanlığı’na Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile bağlanmıştır.” Diye konuştu.

Atatürk’ün eğitime verdiği önemi ise “Mustafa Kemal’e ne olmak isterdin denildiğinde Milli Eğitim Bakanı olmak isterim der zira Osmanlı’dan devraldığımız nüfusumuzda kızların okuma yazma oranı yüzde 3 civarında iken toplam yüzde 10 olarak belirtiliyor bu büyük bir hata yani ilim tüm müslümanlara farzdır denen bir inancın mensupları ne yazıkki eğitim ve öğretim konusunda batı dünyasından geri kalmıştır ve bunun hemen telafi edilmesi gerekmektedir onun için bunu nasıl düzenleriz denildiğinde yine yabancı uzmanlardan yararlanıyoruz.” Diyerek açıklayan Arığ, eğitimin ve öğretimin milli olması gerektiğinin altını çizdi. Konferansın sonunda Uşak Üniversitesi adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saim Savaş, Prof. Dr. Ayten Sezer Arığ’a plaket takdim etti. G İ T M E D Y A ‘nın sorularını da yanıtlayan Arığ, üniversite öğrencilerine önerilerde bulundu.

 “Hep söylüyoruz ya Nutuk’u okuyan kaç gencimiz var. Bununla ilgili Atatürk’ün doğumundan, öğrenciliğinden, ilk, orta, yükseköğretim ve askeri başarıları, eğitim hayatı ve devlet adamı olarak siyasi hayatı çok iyi okunması ve incelenmesi gerekir. Dünya gençliği kendi liderlerini tarihlerini çok iyi biliyorlar, bugünü anlamak için tarihi bilmek gerekiyor çünkü tarih gelecektir ve bugündür.” Diyerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin Atatürk’ü çok iyi tanımaları gerektiğine vurgu yaptı.

Haber: Ebru KOZAK
Fotoğraf: Yusuf YILDIZ

 

Göz Atın...

Klasik Müziğin “Türk Ruhu”: Türk Marşı

Uşak Üniversitesi  Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü Radyo ve Televizyon Programcılığı programı 2020-2021 yılı mezunlarından Hamide Bayram, RTV atölyesinde Wolfgang Amadeus Mozart'ın bestelediği Rondo Alla Turca isimli Türk Marşını GiTMEDYA öğrencilerine yaptığı sunum ile anlattı.