Uşak’ta ata kültürünü yaşatan Atlı Spor-Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi daha fazla ilgi bekliyor
Uşak Belediyesi Atlı Spor-Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi 2012 yılından bu yana atlı spor ve binicilik kültürünü korumak ve yaşatmak amacıyla faaliyetlerine devam ediyor. Türk kültürünün en önemli unsurlarından biri olan at ve atçılığın Uşak’ta sahip olduğu altyapıyı da kullanabilecek durumda olan tesiste toplam 24 at bulunuyor. Özellikle yarış pistlerinden emekli olan Arap ve İngiliz atlarının yanı sıra başta engelli vatandaşlar olmak üzere binicilik kursları için Ponny ve Haflinger cinsi atlar da bulunuyor.
Binicilik kursları kapsamında 12 yaş ve üzeri vatandaşlara haftada bir gün yarım saatlik eğitimler verilirken, meraklı vatandaşlar da atların kaldığı ahırları ziyaret edebiliyor. Tesisler içinde bulunan kafeterya ve çocuk oyun parkı da ziyaretçiler için ayrı bir alan oluşturuyor.
Uşak Belediyesi’nin girişimleri ile kurulan tesisin yüklendiği bir diğer önemli görev ise bahar ve yaz aylarında düzenlenen cirit müsabakalarına ev sahipliği yapması oluyor. Nitekim Uşak’ta bulunan atlı spor kulüpleri müsabakalar için bu sahayı tercih ediyor.
Atlı Spor-Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin Antrenörü Ayhan Ersan da tesisin önemine dikkat çekerek, daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini söylüyor.
“
Tesisimiz ülkemizin sayılı çiftliklerinden birisi olma niteliğini koruyor” diyen Ersan, “
Bölgesel cirit müsabakalarına da ev sahipliği yapıyoruz. 4 bin yıl kadar önce Orta Asya’daki atalarımız atı binek hayvanı olarak kullanmaya başladı. Bu kültürün hala toplumumuzda önemli bir yeri bulunuyor. Binicilik hem bir spor hem de kültürel bir değer olarak bakıldığında çok daha zevkli bir hal alıyor. İşte bu kültürün yaşamasını istiyorsak bu tesislere de sahip çıkmamız gerekiyor. Eksiklerimiz var ancak zamanla bu tesis gerekli ilgi ve yatırımı gördükçe daha da iyi bir duruma gelecektir” dedi.
(Haber-Fotoğraflar: Mehmet Sait ÇAKMAK)