Anasayfa / Haberler / Genel / 7 Asırlık Düğün

7 Asırlık Düğün

Mevlana’nın 743. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri Konya’da yapıldı. Törenler kapsamında ilk olarak, Alaaddin Tepesi yakınlarındaki Mevlana ile Şems-i Tebrizi’nin buluştuğu noktaya yerleştirilen Meracel Bahreyn (İki denizin buluşması) kandili, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Konya protokolü ve Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru tarafından yakıldı. Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, kandil uyandırma geleneğinin, genç nesillere aktarılması bakımından önemli olduğunu belirtti. Alaaddin Tepesi’nden başlayan “Sevgi ve hoşgörü yürüyüşü”, Mevlana Müzesi önünde sona erdi. Müze’deki Mevlana Dergahı Semahanesi’nde çocuk semazenler de sema gösterisi sundu. Protokol üyeleri daha sonra Genelkurmay Başkanlığı Askeri Müze Komutanlığı Mehteran Birliği eşliğinde Mevlana Meydanı’na kadar yürüdü. Mehteran Birliği tarafından burada bir konser verildi.

“Birlik Vakti, biz birleştirmeye geldik ayırmaya gelmedik…” temasıyla gerçekleştirilen törende kürsüye gelen tüm konuşmacılar, İstanbul’daki hain saldırıda şehit olanları anarak terörün son bulmasını ve şehit yakınlarına sabır diledi. Törende yapılan konuşmaların ardından, solistliğini Ahmet Özhan’ın yaptığı Türk Tasavvuf Müziği konseri verildi. Ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nda görevli Semazenbaşı Ahmet Sami Küçük tarafından, bir Mevlevi geleneği olan “Gülbank duası” edildi. 7-17 Aralık tarihlerinde 11’i akşam 4’ü gündüz gerçekleştirilen Sema törenleri ve diğer etkinliklere binlerce ziyaretçi katılıyor.

img_0806a

MEVLÂNÂ CELÂLEDDÎN-Î RÛMÎ KİMDİR?

1207 yılında bugünkü Afganistan sınırları içerisindeki Horasan eyaletinin Belh şehrinde dünyaya gelen Mevlana, 4 yaşında babasından felsefe, filoloji ve din dersleri almaya başlar. 1214 yılında Bağdat’a, 1218 yılında Konya – Karaman’a göç ederler ve babası Bahaeddin Veled için Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından Konya’da medrese (akademi tarzında okul) yapılır. Batıdaki Anadolu Selçuklu topraklarına Rum diyarı denildiği için isminin sonuna “Rum-i” (Rum diyarında yaşayan) eki alır. Babası Bahaeddin Veled öldükten sonra (1231 yılında) akademide ders vermeye başlar. Sevgi ve saygı göstergesi olarak öğrencileri ve sevenleri tarafından “Mevlana” (Efendi) lakabı verilir. Böylece ismi ünvan ve sıfatlarla birlikte tam olarak “Mevlana Muhammed Mustafa Celaleddin-i Rum-i” olur.

unnamed

ŞEB-İ ARUS NE DEMEK?

Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk’a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah’a dönüş” olarak yorumlar. Bir başka ifadeyle ölüm “cismin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçmasıdır”. Ölüm, Müslümanlık öncesi Türklerde de aynı şekilde ifade edilir.

img_0712a

Şeb-i Arus her yıl 17 Aralık tarihinde ikindi vaktinden sonra Kur’an-ı Kerim okunarak ve Ayn-ül Cem (toplu olarak Sema töreni) yapılarak gerçekleştirilir. Toplu veya tek başına yapılan Sema aynı amaç içindir. Toplu halde yapılan Sema’ya, “Sema Töreni” denir. Sema’nın düzenli olması için konulan kurallar törenin bir “Mukabele”ye dönüşmesini sağlamıştır. Bu Sema töreni Mevleviler tarafından yapıldığı için “Mevlevi Mukabelesi” denir. Sema eden canlara, kişilere ise Semazen denilmiştir. Mevlevi tarikatının kendi arasında – toplu Sema’sına katılanlar dervişler, yani tarikat öğrencileridir. Tarikat dışındaki kişiler de Sema yapar. Herkese açık yapılan toplu Sema törenlerinde tarikat dışındakiler de katılabiliyor.

Haber ve Fotoğraflar: İlknur KARAARSLAN

Göz Atın...

SBMYO 2024 Mezunlarını Verdi

Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda eğitim hayatını tamamlayarak 2023-2024 eğitim-öğretim yılında mezun olmaya hak …